FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostaci "Velog Jože" u "Plovputu" u Splitu

Autor: dmak
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Dijelovi ploveće dizalice "Veli Jože" danas će se pohraniti u skladište trgovačkog društva "Plovput" u Splitu (Stinice) radi zaštite dijelova od propadanja i oštećenja u brodogradilištu i ostat će u skladištu sve dok se ne stvore preduvjeti za smještaj u Pomorskom muzeju u Splitu na Gripama, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dijelovi su jučer iz NCP-ova Remontnog brodogradilišta u Šibeniku u organizaciji Ministarstva dopremljeni u Split, a među njima su karakteristični dijelovi dizalice uključivo i zapovjednički most.

Ministarstvo je naručitelj i posebne slikovne brošure kojom će se predstaviti povijest plutajuće dizalice „Veli Jože“ koja će zajedno s ostacima dizalice biti predana Pomorskom muzeju gdje će je moći vidjeti posjetitelji.

Ukaže li se potreba, Ministarstvo će u svrhu zaštite poduzeti i sve mjere kako bi se sačuvani ostaci dizalice podvrgli konzerviranju, stoji u priopćenju.

Legendarni brod-dizalica "Veli Jože" završio je prošlog ljeta svoj radni staž dulji od 50 godina.

Izgrađen je u Rotterdamu davne 1949. godine i jedan je od najpoznatijih hrvatskih brodova u novijoj pomorskoj povijesti, a sudjelovao je u mnogim hidrograđevinskim akcijama u Hrvatskoj i svijetu.

Tijekom duge pomorske "karijere" taj je veteran dobio zavidne ocjene: bio je jedan od brodova koji su raščišćavali Sueski kanal od brodskih olupina nakon bitaka u Drugome svjetskom ratu, izgradio je gotovo sve jadranske mostove i sudjelovao je u gradnji većine naftnih i plinskih platformi na Mediteranu.

Njegova je posada u Domovinskom ratu najprije gradila pontonski prijelaz preko Maslenice, a nakon rata brod je sudjelovao u gradnji mosta na tome mjestu.

Njegov posljednji teren bio je u Kaštelama, gdje je sudjelovao u gradnji marine.

(Hina) pp/xdm ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙