FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S.Brod: zbog onečišćenja sastanak stožera

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 19. siječnja 2011. (Hina) - U Slavonskome je Brodu održana sjednica županijskoga stožera zaštite i spašavanja koju je zbog "zabrinjavajućih podataka o onečišćenju zraka sumporovodikom" iz bosanskobrodske rafinerije nafte sazvao brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Nakon analize podataka, koji pokazuju višekratna prekoračenja graničnih i dopustivih vrijednosti sumporovodika u prošloj, prvim danima ove godine, te prvi put u siječnju i prekoračenjima graničnih vrijednosti sumpornim dioksidom, stožer je u zaključcima ponovno pozvao mjerodavna državna tijela i ministarstva da suradnjom sa susjednom Bosnom i Hercegovinom žurnije rješavaju taj problem".

Župan Danijel Marušić podsjetio je da je pozvao i načelnika brodske općine u Republici Srpskoj da u okviru svojih ovlasti pomogne u zaštiti zdravlje i drugih i svojih sugrađana, koji nisu pošteđeni utjecaja opasnih plinova iz brodske rafinerije".

Budući da je rafinerija u ruskom vlasništvu, stožer drži kako se "preko ruskog veleposlanstva treba obratiti i nadležnim tjelima Ruske Federacije i upozoriti vlasnika rafinerije na sve posljedice od ispušnih plinova iz te tvrtke. Također ih valja upozoriti da spomenuti propusti nisu preporuke za ulazak ruskog kapitala ni u Europsku uniju, ni u Hrvatske, koja je već na pragu ulaska u EU, dodaje se.

Svi bitni podatci iz jednogodišnjeg mjerenja kakvoće zraka u Slavonskome Brodu, koje osim sumporovodika uključuje i druge štetne plinove i lebdeće čestice, trebali bi se znati do kraja mjeseca.

(Hina) xvruz ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙