FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović stigao u posjet Njemačkoj

Autor: brad
BERLIN, 19. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u srijedu u trodnevni službeni posjet SR Njemačkoj tijekom kojeg će se sastati s državnim vrhom ove zemlje te će obaviti niz razgovora na najvišoj razini.

Josipović će se tijekom dana sastati s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestagom, Norbertom Lammertom. Istog dana na programu je i posjet Berlinskoj filharmoniji.

Hrvatski predsjednik u četvrtak će se susresti s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom, nakon čega slijedi sastanak s gradonačelnikom Berlina Klauseom Wowereitom. U poslijepodnevnim satima hrvatski predsjednik bi trebao razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon toga predsjednik Josipović bi trebao održati predavanje, u organizaciji zaklade Robert Bosch i Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP), na temu "Politika pomirbe i hrvatski pristup Europskoj uniji: dvije strane jedne medalje", a drugi dan posjeta Berlinu trebao bi završiti druženjem s predstavnicima hrvatskih iseljeničkih udruga.

Hrvatski predsjednik u petak odlazi u Mainz gdje bi se trebao sastati s premijerom savezne pokrajine Rajne-Falačke Kurtom Beckom, a nakon toga bi trebao sudjelovati i u radu gospodarskog foruma u oganizaciji Industrijske i trgovinske komore područja Rheinhessen kojem bi trebao nazočiti i njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle. Uoči odlaska u Zagreb hrvatskog predsjednika bi u petak navečer trebala primiti i gradonačelnica Frankfurta na Majni Petra Roth.

Prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Njemačkoj odvija se u znaku jakih mjera sigurnosti koje uključuju i pratnju predsjedničke kolone helikopterom i osjetno većim brojem policajaca. Povećane mjere sigurnosti povezuju se s paketom s bombom, koji je u ponedjeljak stigla na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu i koji je sadržavao prijeteće pismo upućeno hrvatskom predsjedniku.

Kako je u srijedu priopćio hrvatski veleposlanik u Berlinu Mirko Kovač, njemačka policija radi na rješavanju ovog slučaja.

Neke iseljeničke udruge najavile su za petak u Mainzu prosvjede uperene protiv posjeta hrvatskog predsjednika Josipovića.

Kako je najavljeno, tijekom današnjeg dana ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sastat će se sa svojim njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙