FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: nastavak suđenja za Beli Manastir

Autor: ssai
BEOGRAD, 19. siječnja 2011. (Hina) - U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojba za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Belom Manastiru listopada 1991., ondašnji pripadnici policije te općine Milenko Stojić i Milovan Kojić posvjedočili su u srijedu kako je očevidom utvrđeno da su članovi obitelji Čičak ubijeni iz vatrenog oružja, ali da se nije moglo utvrditi tko je to učinio.

Pozvani kao svjedoci tužiteljstva, Stojić i Kojić su u nastavku dokaznog postupka pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naveli kako se sumnjalo da je četvero članova obitelji Čičak pobijeno te da na mjestu gdje su pronađena tijela nije bilo tragova borbe.

"Na mjestu očevida pronašli smo četiri tijela. Nije bilo liječnika koji bi obavio obdukciju. Na leševima su se vidjele rane i zaključio sam da je riječ o ustrijelnim ranama iz neposredne blizine", naveo je Stojić te dodao kako je desetak metara dalje pronašao čahure od ispaljenih metaka.

Kojić, koji je sa Stojićem bio na očevidu, kazao je kako je na mjestu zločina bilo razrušeno imanje i leševi ljudi za koje se sumnjalo da su pobijeni, dodavši kako ne može reći ništa konkretnije jer nije izravno sudjelovao u očevidu.

U sklopu ispitivanja svjedoka predviđenog za siječanj, u utorak su ispitani ondašnji pripadnici policije u Belom Manastiru Milorad Obradović i Pero Uskoković, koji su posvjedočili da posebna policijska postrojba kojoj su optuženi tada pripadali nije bila na dobru glasu te da se pričalo kako su njezini pripadnici počinili taj zločin. Navodeći kako nemaju izravnih spoznaja o ubojstvima civila, svjedoci su ustvrdili kako su prvooptuženog Zorana Vukšića poznavali prije tog zločina te da nije pravio probleme, ali da ga je, nakon što su počela ratna djelovanja, bilo teže kontrolirati.

Početkom prosinca svjedočila je oštećena Jadranka Čičak, koja je Zorana Vukšića označila kao sudionika u stradanju članova njezine obitelji, navevši kako su 17. listopada u dvorište njihove obiteljske kuće došli Vukšić i Zoran Madžarac, odjeveni u maskirne vojne odore, s još dvojicom u policijskim odorama, te optužili njezinu obitelj da su krali svinje i pozvali ih da dođu dati izjavu u policijsku postaju u Belom Manastiru. U postaju su otišli njezin suprug Ivan Čičak, njegova braća Ante i Mate, kao i njihov otac Vinko i to je, po njezinim riječima, bio posljednji put da ih je vidjela.

U sudskom postupku započetu 1. studenog prvooptuženi Vukšić izjavio je da se ne osjeća krivim. Drugooptuženi Slobodan Strigić također je odbacio krivnju, ustvrdivši kako nije sudjelovao u ubojstvima. Trećeoptuženi Branko Hrnjak priznao je krivnju, a četvrti optuženik Velimir Bertić ustvrdio je da nije kriv. Oni su optuženi za ubojstvo najmanje šest civila nesrba. Terete se i za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Po optužnici, 10. listopada 1991. ubijeni su supružnici Adam i Ana Barić, a 17. listopada Vinko Čičak i njegovi sinovi Ivan, Ante i Mate.

Za sudjelovanje u zločinu osumnjičen je i Zoran Madžarac, koji je u bijegu pa je postupak protiv njega odvojen.

Hrvatsko državno odvjetništvo 2008. ustupilo je srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine taj kazneni predmet županijskog suda u Osijeku, na temelju sporazuma o suradnji.

Nastavak suđenja očekuje se u veljači.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙