FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iranu se ukidaju povlaštene cijene benzina

Autor: dmus
TEHERAN, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Iranci od petka više neće moći kupovati benzin po iznimno povlaštenoj cijeni jer predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pokušava osnažiti gospodarstvo pogođeno međunarodnim sankcijama postupnim ukidanjem državnih subvencija troškova osnovnih potrepština poput energije, hrane i vode.

Novinska agencija Mehr u utorak je objavila vijest da se od idućeg iranskog mjeseca, koji počinje u petak, 21. siječnja, u potpunosti ukida mogućnost kupnje benzina po subvencioniranoj cijeni od 1000 rijala po litri (oko 55 lipa).

Prva faza ukidanja subvencija obavljena je u prosincu, kad su uz benzinske crpke raspoređene jake redarstvene snage kako se ne bi ponovili nemiri iz 2007. kad je vlada počela smanjivati količine goriva koje su se smjele kupiti po najpovoljnijim cijenama.

No, u prosincu nije bilo reakcija, a budući da su Iranci svjesni nužnosti rezova, ne očekuju se ni u petak.

Načelnik iranske uprave za transport i gorivo Mohamad Rujanian rekao je da će vozači i dalje imati pravo na kupnju 60 litara benzina po "polusubvencioniranoj" cijeni od 4000 rijala (oko 2,2 kune), a nakon toga će za litru morati izdvajati 7000 rijala (oko 3,9 kuna).

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙