FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetionik Porer u austrijskom Minimundusu

Autor: mtau
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Svjetionik Porer na otočiću u blizini krajnjeg juga Istre uvršten je prošle godine u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji u blizini Klagenfurta, stoji na stranici parka.

"Izabrali smo svjetionik Porer jer je to vrlo poznati prizor iz Hrvatske. Model svjetionika izrađen je u našoj radionici. Korišteno je 4.000 komada vapnenjačke cigle i izgradnja je trajala šest mjeseci", kazala je za Hinu Claudia Doerfler iz Minimundusa.

Svjetionik Porer izgrađen je 1833. na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premanture. Otočić je hrid širine 80 metara.

Do 2005. u Minimundusu je stajala maketa crkve Sv. Marka u Zagrebu ali je ona premještena u drugi park minijatura, kazano je iz Minimundusa.

Svake godine u parku se doda nekoliko novih modela svjetskih građevina, a ove će godine to biti piramida ispred pariškog Louvrea i poznati natpis Hollywooda.

Park ima ukupno 150 minijatura, među kojima su neke od najpoznatijih pariški Eiffelov toranj i Slavoluk pobjede, Kosi toranj u Pisi, Kineski zid, zgrada Opere u Sydneyu, katedrala Sagrada familia u Barceloni, hram Taj Mahal, Kip slobode te Sulejmanova džamija u Istanbulu. Park uključuje i brojne makete vlakova i željezničkih pruga kao i lansirnu rampu Space Shuttlea.

Minimundus je utemeljen 1958. i nalazi se uz jezero Woerther u blizini Klagenfurta.

(Hina) xmaš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙