FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paun: osumnjičene branitelje trebalo obavijestiti o tjeralici

Autor: rkor
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Odlikovani hrvatski branitelj, pričuvni brigadir Štefan Paun ocijenio je danas kako je hrvatske branitelje trebalo obavijestiti o postojanju popisa branitelja koje Srbija sumnjiči za ratni zločin naglasivši da, ako i postoje razlozi za pokretanje pojedinih postupaka, njih mora voditi hrvatsko pravosuđe.

Paunu je danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u povodu 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Maslenica" uručio odlikovanje "Nikole Šubića Zrinskog". U toj je akciji Paun teško ranjen i izgubio je desnu potkoljenicu.

U razgovoru s novinarima nakon prijema u Uredu predsjednika, Paun je komentirao postojanje popisa hrvatskih branitelja koje Srbija sumnjiči za ratni zločin i kazao kako se on, kao i drugi branitelji, osjećaju "pomalo neugodno i zaboravljeno".

"Smatramo da su svi koji su sudjelovali na neki način, ipak, trebali biti obaviješteni, a ne da se dovode u situaciju da ih na nekoj granici zaskoči policija i privede. Mislim da je to sramotno i nije u redu u odnosu na nas branitelje", rekao je.

Dodaje kako Hrvatska i Srbija moraju točno utvrditi protiv koga se vode postupci, ali naglašava kako ih ne može voditi Srbija. "Smatram da te postupke ne može voditi Srbija, jer mi nismo ratovali u Srbiji. I ako ima povoda za neki postupak, to može i mora biti samo u nadležnosti tijela Hrvatske", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo odnosom predsjednika Josipovića prema braniteljima. "Od kada je on Predsjednik krenuli su prijemi sudionika svih akcija iz Domovinskog rata. To će dodatno obilježiti značaj tih akcija i njihovu važnost u Domovinskom ratu", rekao je i svim hrvatskim braniteljima poručio da sačuvaju dostojanstvo kako bi mogli nastaviti dalje normalno živjeti i funkcionirati.

I predsjednik Udruge veterana ZNG 4. gardijske brigade Rade Lasić izrazio je zadovoljstvo odnosnom hrvatskom predsjednika prema braniteljima kazavši kako Josipovićevo priznanje za zasluge u Domovinskom ratu braniteljima puno znači.

Smatra da prosvjedi branitelja u povodu objave popisa osumnjičenih u Srbiji nisu najbolje rješenje. "Treba malo mudrosti, pameti, treba razgovarati s institucijama države, predsjednikom Republike, predsjednicom Vlade, pravosuđem", rekao je.

(Hina) xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙