FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovačkoj županiji lani razminirana 2 četvorna kilometra

Autor: vhor
KARLOVAC, 13. siječnja 2011. (Hina) - Prošle je godine razminiranje u Karlovačkoj županiji bilo uspješno, a razminirana su dva četvorna kilometra, što je stajalo oko dvadeset milijuna kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare karlovačkog župana Ivana Vučića i novog ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravka Modrušana.

Plan za ovu godinu jest razminirati 1,74 četvorna kilometra na području Lasinje, na desnoj obali Kupe, od Ribara do Kablara, na Korani kod Goljaka, na području Barilovića, Generalskog Stola, Tounja i Josipdola.

Modrušan je rekao da je Karlovačka županija najuspješnija u privlačenju stranih donacija za razminiranje, a ulaže i vlastiti novac te u posljednjih šest godina u toj županiji nije bilo pogibije od mina. Istaknuo je da razminiranje diljem Hrvatske, koje bi po Otawskoj konvenciji trebalo biti završeno do 2019. godine, ide nešto sporije od planiranog, no, dodao je, u tijeku su mnogobrojni pregovori za privlačenje stranih donacija.

Modrušan je rekao kako vjeruje da će HCR u tome uspjeti, i to kroz zajedničke projekte s BiH i Crnom Gorom te Mađarskom i Srbijom.

Očekuje se da će se u razminiranje Hrvatske uključiti i Bill Gates, suvlasnik Microsofta, koji se HCR-u sam javio kako bi pomogao razminirati Skradin i njegovo zaleđe, kamo dolazi na ljetovanje. HCR mu je poslao tri projekta za moguću suradnju te očekuje njegov odgovor.

HCR je ponovno pozvao građane da ne uzimaju ploče s upozorenjem na minski sumnjivo područje jer je to i opasno i skupo. Samo na području Karlovačke županije HCR na godinu troši više od 110 tisuća kuna za nabavu i postavljanje novih ploča umjesto da taj novac iskoristi za razminiranje.Nevjerojatno je, rekao je Modrušan, koliko je nesavjesnih ljudi koji kradu ploče, ugrožavaju svoj život i život svojih obitelji i ostalih građana da bi sebi napravili neku ogradu ili roštilj. Pozvao je sve one koji primijete krađu da to odmah jave policiji, HCR-u ili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

(Hina) xvhor yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙