FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog mlijeka s melaminom Kina uhitila 96 osoba

Autor: rtom
PEKING, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Kineska policija uhitila je 96 osumnjičenika za onečišćenje mlijeka u prahu melaminom, objavila je u četvrtak državna agencija Xinhua o otrovnom dodatku zbog kojega je 2008. umrlo šestero djece i oboljele stotine tisuća.

No unatoč skandalu golemih razmjera iz 2008. u srpnju 2010. uzorci mlijeka onečišćeni melaminom ponovno su bili pronađeni na sjeverozapadu Kine u pokrajinama Gansuu i Qinghaiju i tako pokazali da je nadzor sigurnosti hrane i dalje loš.

Kina je dosad osudila 17 osoba, od kojih su dvije 2009. smaknute, a dvije osuđene na doživotan zatvor. Još 38 uhićenika čeka na suđenje, a istraga je u tijeku za još 41 osobu.

U 2008. je najmanje šestero djece umrlo, a gotovo se 300.000 razboljelo jer su uzimali mlijeko u koje proizvođači dodaju melamin kako bi na testiranjima prikazali viši postotak bjelančevina u mlijeku. Melamin, koji služi u proizvodnji plastike, umjetnih gnojiva i betona, može izazvati kamence u bubrezima. Sadrži visok postotak nitrogena pa zato na ispitivanjima prikazuje veće razine proteina kad se dodaje u mlijeko ili stočnu hranu.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙