FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETA proglasila stalno i opće primirje

Autor: sdje
MADRID, 10. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Baskijska oružana separatistička organizacija ETA proglasila je u ponedjeljak "stalno" i "opće" primirje koje će nadzirati "međunarodna zajednica", u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici baskijskog lista Gare.

"ETA je odlučila proglasiti stalno i opće primirje koje će moći nadzirati međunarodna zajednica", po tom priopćenju.

ETA, koja je posljednji napad na španjolskom tlu izvela prije 17 mjeseci, objavila je niz priopćenja u rujnu 2010. o prekidu oružane borbe.

U videoporuci objavljenoj 5. rujna na BBC-ju ilegalna organizacija je izjavila da "neće izvoditi oružane napade", dodavši da je tu odluku donijela "prije nekoliko mjeseci".

Dva tjedna poslije naoružana skupina je izjavila da je spremna na razgovor s međunarodnim posrednicima, a zatim je u razgovoru za separatističke novine Garu ustvrdila da je "sklona" poštovati stalno primirje koje će se moći nadzirati, pa i "više od toga".

ETA, odgovorna za smrt 829 osoba u četrdeset godina borbe za baskijsku neovisnost, već je više mjeseci pod pritiskom svoga zabranjenog političkog ogranka Batasune da službeno proglasi "primirje" koje će se moći "nadzirati".

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙