FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORH o slučaju "Lora"

Autor: dber
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom izvješćuje da je u tzv. predmetu "Lora 1" 2006. godine donesena pravomoćna osuđujuća presuda protiv osam optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako DORH navodi na svojim internetskim stranicama u predmetu tzv. "Lora 2" pred Županijskim sudom u Splitu 2008. godine je podignuta optužnica protiv pet optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a ta je optužnica postala pravomoćna.

Također se napominje da predmet "Lora 2" nije dovršen jer se povodom žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Splitu u lipnju 2010. godine protiv rješenja izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu kojim je odbijen prijedlog državnog odvjetništva za suđenje u odsutnosti protiv nedostupnih optuženika, nalazi na Vrhovnom sudu RH.

Pored toga, navodi DORH, u tijeku su kriminalistička istraživanja u povodu novih prijava i saznanja o događajima u "Lori", koja istraživanja policija provodi po zahtjevu državnog odvjetništva od 13. studenog 2009.

O zahtjevu za provođenje izvida izviješteni su podnositelji među kojima i Dalmatinski komitet za ljudska prava, koji je podnositelj jedne od prijava.

"Kako pojedinci tvrde da je zločin u 'Lori' zataškavan, to je nužno radi objektivnog izvješćivanja javnosti u vezi rada državnog odvjetništva i pojedinih zamjenika koji su dužili predmet ukazati na ove općepoznate činjenice, o kojima smo već ranije izvješćivali na internetskim stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu", navodi DORH na svojim internetskim stranicama.

(Hina) pp/xbdj ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙