FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Badnjaka u Zagrebu

Autor: dber
ZAGREB, 6. siječnja 2011. (Hina) - Pravoslavni vjernici, koji slave Božić po julijanskom kalendaru, okupili su se večeras u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjega kako bi nazočili večernjem bogosluženju s posvećenjem badnjaka.

Obrede Badnjaka predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, koji je čestitavši vjernicima Badnjak pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" najavio sutrašnju proslavu Božića, što je, kako je rekao, veliki praznik rođenja Isusova i spasenja čovjeka.

"To je velika tajna koja razrješava pitanja našeg života i smrti, našega postojanja i proteže se iz historije do naših dana", rekao je mitropolit Jovan te naglasio kako program bogomladenca Isusa - mir, ljubav i dobra volja vrijedi i danas. Vjernicima je poručio da se toga moraju držati žele li biti Isusovi učenici i djeca Božja.

Napomenuo je da u naše vrijeme ima dosta bezakonja, a da je Krist došao usavršiti zakon, što je sadržano i u molitvi Gospodnjoj. Upozorio je na strašne pojave, kao da je čovječanstvo pred svršetkom svijeta, od pomora ptica, poplava i kemijske industrije koja nas truje do toga da se sve svodi na komercijalu i zaradu bez ikakvih moralnih normi.

"Ako se ne budemo pridržavali evanđeoskih zakona, bit će teško preživjeti ovaj svijet", rekao je mitropolit i još jednom poručio kako treba živjeti po evanđeljskoj nauci kako je to Krist pozivao.

Svima je poželio bolju, novu 2011. te puno zdravlja, kao i da za sve plemenito što žele Bog dade svoj blagoslov.

Na pravoslavni Božić, 7. siječnja, u hramu Preobraženja Gospodnjega, bit će jutrenje u 5 sati i sveta arhijerejska liturgija u 9,30 sati koju će također predvoditi mitropolit Jovan.

(Hina) xbdj ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙