FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomor dva milijuna riba u Marylandu

Autor: dhai
WASHINGTON, 6. siječnja 2011.(Hina) - Vlasti američke savezne države Maryland u četvrtak istražuju uzroke pomora oko dva milijuna riba u zaljevu Chesapeake, najvećem estuariju na istočnoj obali SAD-a površine 166 tisuća četvornih kilometara, nešto većem od površine Jadranskog mora.

"Izleda da se radi o prirodnim uzrocima. Stres hladne vode pogoršan velikom populacijom pogođene vrste (mlade ribe 'spot' iz roda sjenki-kavala) izgleda da je uzrok pomora", priopćilo je marylandsko ministarstvo za okoliš.

Preliminarna testiranja vode pokazala su da je njezina kvaliteta prihvatljiva, rekli su dužnosnici.

"Pogođena riba je gotovo isključivo mlada riba 'spot' (pjega), duljine 7-15 cm", navodi ministarstvo.

Nedavno istraživanje pokazalo je "vrlo jaku populaciju ribe 'spot' u zaljevu ove godine. Povećana populacija riblje mlađi u plitkom vodenom staništu vjerojatno pojačava učinke stresa hladne vode", dodaje se u priopćenju.

Veliki zimski pomori iste vrste ribe ranije su se dogodili u Marylandu najmanje dva puta, godine 1976. i 1980.

Zaljev Chesapeake izložen je sustavnom zagađenju s ispiranjem umjetnih gnojiva, industrijskog otpada i otpadnih voda s brojnih peradarskih farmi u Marylandu, pa su veliki dijelovi njegove površine - mrtve zone, u kojima cvjetanje algi smanjuje razinu kisika ispod razine koja podržava život.

Vlasti Marylanda i Virginije godinama ulažu napore u smanjivanje tog zagađenja s promjenjivim uspjehom. Populacija plavih rakova, zaštitnog znaka Chesapeakea, ove se godine znatno oporavila, dok se populacija kamenica, kojima je zaljev nekada obilovao, stalno smanjuje.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙