FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DPUH i HMD protiv smjene Majstorovića

Autor: agrb
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) i Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) priopćili su da su s nevjericom primili vijest o mogućoj smjeni ravnatelja jedne od najvažnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj - Galerije umjetnina u Splitu.

"Ugledni povjesničar umjetnosti i muzealac Božo Majstorović svojim velikim znanjem, bogatim iskustvom i marljivošću tu je galeriju, kojoj je godinama na čelu, u najdoslovnijem smislu stvorio", ističu ta dva društva i podsjećaju da je ta galerija upravo njegovom zaslugom "dobila prikladnu zgradu te je u cijelosti iznova organizirana".

Napominju da je Galerija umjetnina u Splitu uzorno riješila problem fundusa te da je iznimno dobrim stalnim postavom, čiji je autor Božo Majstorović, pokazala "sve vrijednosti koje Split posjeduje u depoima te ustanove".

"Prijavi na natječaj za reizbor Božo Majstorović priložio je vrlo kvalitetan i razrađen program koji predstavlja nastavak već ostvarenih rezultata i daljnji pomak u osmišljenoj strategiji profiliranja ustanove", navodi se u priopćenju te dodaje kako se odluka da se - umjesto Majstoroviću - vođenje Galerije umjetnina povjeri osobi bez odgovorajuće kvalifikacije i razrađenog programa ne može opravdati nikakvim stručnim argumentima, nego očitim upletanjem drugih interesa.

DPUH i HMD izražavaju zabrinutost neuvažavanjem prijedloga Stručnog vijeća Galerije umjetnina te mogućim odlukama Gradskog vijeća o sudbini ustanove koja "treba biti ogledalo hrvatske kulture i njezine kulturne politike". Pozivaju da se ne dopusti degradacija Galerije umjetnina koju je dosadašnji ravnatelj svojim znanjem, umješnošću i marom uzdigao u sam vrh, a koja bi njegovom smjenom, kako ističu, "bila vraćena u sferu osrednjosti".

Zajedničko priopćenje poslano je u povodu prijedloga Upravnog vijeća Galerije umjetnina u Splitu da se za novog ravnatelja te ustanove imenuje akademski slikar Josip Botteri Dini.

(Hina) pp/xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙