FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki i američki arheolozi dokazali da su predci plovili prije 130.000 g.

Autor: mhaj
ATENA , 3. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Arheološka istraživanja na grčkome otoku Kreti otkrila su prvi dokaz da se čovjekov davni predak otisnuo na more prije više od 130.000 godina, izvijestilo je u ponedjeljak grčko ministarstvo kulture.

Nakon dvogodišnjih arheoloških istraživanja oko sela Plake na jugu Krete skupina grčkih i američkih arheologa otkrila je komadiće kamenja isklesane na način na koji se to činilo u doba paleolitika, točnije od 700.000. do 130.000. To je prvi dokaz paleolitičke naseobine hominida na otoku i prije neolitika (od 7000. do 3000. prije Krista), kao i "najstariji dokaz da su već u to doba plovili svijetom", stoji u priopćenju ministarstva.

Oruđe, svojevrsna kamena sjekira, pronađena je u blizini ostataka "svojevrsna zaravanka smještena uza samo more i stara najmanje 130.000 godina, što je dokaz da su naši predci Sredozemljem plovili nekoliko desetaka tisuća godina prije nego smo do sada vjerovali", stoji u priopćenju.

Arheološke iskopine pronađene blizu poznate i omiljene turističke plaže u Plaki "mijenjaju i predodžbu o spoznajnim mogućnostima prvih ljudi", jer se pronađeno oruđe povezuje s "homo erectusom i homo heidelbergensisom".

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙