FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskup Pozaić pozvao vjernike da se odupru konzumerizmu

Autor: vlar
ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić na kraju stare godine u zagrebačkoj katedrali pozvao je vjernike da se suprotstave rastućem konzumerizmu, iskorištavanju i odbacivanju ljudi kao dominantnim pojavama koje su, smatra, obilježile proteklu godinu.

U prošloj godini u hrvatskom je društvu dominirao konzumerizam, ali i relativiziranje svih vrijednosti, "upotreba i odbacivanje" stvari, ideja, pothvata i ljudi, istaknuo je u večerašnjoj propovijedi na euharistijskom slavlju zahvale za 2010. godinu biskup Pozaić.

Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima, koji tradicionalno na Silvestrovo drže propovijed u zagrebačkoj prvostolnici.

Večerašnji propovjednik biskup Pozaić proteklu 2010. okarakterizirao je kao godinu "terora pohlepe i bezumlja", ali i porasta medijske manipulacije, upitavši se postoji li još itko koga zanima istina, tko traži istinu i živi od istine i za istinu. "Ima li onih čija čast i dostojanstvo nemaju cijene i nisu na ponudu na tržištu laži i klevete, umorstva fizičkog ili moralnog", zapitao se Pozaić primijetivši kako čovjeka, jednako kao i mač, može ubiti i - riječ. Unatoč svim tim očitim društvenim negativnostima, vjernike je pozvao da ne klonu duhom te da snagu potraže u Svetom pismu.

Podsjetio ih je i na veliki dar Svetoga Oca Benedikta XVI., koji će iduće godine 4. i 5. lipnja pohoditi Zagreb i Hrvatsku, te pozvao na molitvenu pripremu za taj događaj.

Posljednjeg dana građanske godine, u kojemu Katolička crkva slavi Silvestrovo, spomendan trideset i trećeg pape Silvestra I., euharistijska slavlja zahvale za 2010. godinu služena su u svim katoličkim crkvama i katedralama u Hrvatskoj.

U zadarskoj katedrali sv. Stošije misu zahvalnicu predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u đakovačkoj katedrali đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a u splitskoj katedrali sv. Dujma splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙