FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otac - otmičar u Remetincu čeka izručenje SAD-u

Autor: sobr
ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Američke vlasti još nisu podnijele zahtjev za izručenje državljanina SAD-a i Sirije Michaela Mobina Meskala, koji je sredinom prosinca u Hrvatskoj uhićen zbog otmice svoje troje djece u Kaliforniji, doznaje se u hrvatskome Ministarstvu pravosuđa i u zagrebačkome Županijskom sudu.

Ministarstvo je potvrdilo da su od američkog veleposlanstva u Zagrebu dobili zahtjev za privremeno uhićenje Michaela Mobina Meskala, koji je u SAD-u optužen zbog kaznenog djela međunarodne otmice u kojoj je roditelj oteo dijete.

Zahtjev je proslijeđen zagrebačkome Županijskom sudu, koji je 45-godišnjaku odredio ekstradicijski pritvor.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić za Hinu je objasnio da je riječ o pravnom dokumentu koji prethodi zahtjevu za izručenjem. Taj zahtjev američke vlasti moraju dostaviti do kraja siječnja jer će u suprotnome uhićeni Michael Mobin Meskal biti pušten iz ekstradicijskog pritvora koji, po međunarodnim konvencijama, može trajati 40 dana.

Pritvor je američko-sirijskom državljaninu istražni sudac odredio 16. prosinca na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Interpolova ureda u Washingtonu. Dan prije 45-godišnjak je uhićen kada je doputovao s djecom u Hrvatsku, gdje se trebao naći sa suprugom i majkom djece Natashom Meskal, koja ga je krajem studenoga prijavila kalifornijskoj policiji zbog otmice.

Majka i djeca otputovali su nakon toga u SAD, a otac - otmičar završio je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Američki Federalni istražni ured (FBI) nedavno je najavio da će američka vlada od Hrvatske tražiti njegovo izručenje.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙