FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade ULUPUH-a za 2010.

Autor: ipet
ZAGREB, 29. prosinca 2010. (Hina) - Nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) - jedine strukovne udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj svečano su, i u ozračju šest desetljeća djelovanja te udruge, dodijeljene danas u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Na svečanosti, održanoj pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Borisa Šprema, Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo primio je Ivan Antolčić, Godišnju nagradu za najbolju izložbu autorice izložbe "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." Ana Lederer i Martina Petranović, a nagradu za najboljega mladog umjetnika Luka Jelušić za ostvarenja u krajobraznoj arhitekturi.

Čestitajući nagrađenima potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac istaknula je da su one posebice važne jer ih dodjeljuje struka. Dodala je da će zagrebačka Gradska skupštine i ubuduće podupirati nagrađivanje umjetničkih postignuća budući da ona promiču kulturu i zalog su budućnosti grada.

Osim navedenih nagrada predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal predala je i ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge. Ono je dodijeljeno Fedoru Kritovcu za knjigu "Otkrivanje grada" kojom je, kako je rečeno, na sebi svojstven način, objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar zagrebačkih javnih prostora grada. Priznanje je za Kritovca preuzeo arhitekt Mario Beusan.

Na svečanosti su proglašene i dvije počasne članice ULUPUH-a - povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski i voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Mikica Maštrović.

Kako je, među ostalim, istaknuto u obrazloženju nagrada, Ivan Antolčić je doista kao svestran umjetnik - scenograf i ilustrator, kipar i medaljer, grafičar i dizajner, crtač i slikar te jedan je od najplodnijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratora, napose dječjih knjiga s pravom laureat Velike ULUPUH-ove nagrade za životno djelo. Sa svojih šest desetljeća Antolčić je, rečeno je, neumornim djelovanjem iznimno zadužio hrvatsku kulturu, a svojom zaraznom vedrinom i životnom radošću oplemenio živote svih onih koji ga svakodnevno susreću.

Izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009." zaslužila je pak nagradu jer je dio kompleksnoga projekta, koji je vodila Ivana Bakal, a realiziran je u pet izložbenih cjelina kojima je obilježena stogodišnjica struke scenografa i kostimografa. Po broju i važnosti predstavljenih autora i izložaka, kao i po rasponu vremenskoga razdoblja koje obuhvaća, to je prvi projekt takve vrste i najveći do sada u Hrvatskoj.

Nagradu za najboljega mladog umjetnika Luka Jelušić dobio je za radove koji, rečeno je, potvrđuju kako krajobrazna arhitektura nije tek "zelenilo" nego umjetnički doprinos ostvarenju kvalitetnog, ekološki osviještenog življenja. U ime nagrađenih zahvalio je Ivan Antolčić.

(Hina) xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙