FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": upitni rokovi za uključenje Hrvatske u EU

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. prosinca 2010.(Hina) - U pristupnom procesu s Europskom unijom Hrvatsku očekuju još neka od najtežih pregovaračkih poglavlja, a upitno je hoće li pregovore završiti do završetka madžarskog predsjedanja EU-om krajem lipnja iduće godine, ocjena je koju u četvrtak daje ljubljansko "Delo".

"Hrvatska je sada za jedan korak bliže EU-u, ali je članstvo još daleko", navodi vodeći slovenski list u prilogu povodom jučerašnje pristupne konferencije na kojoj je Hrvatska, zatvorivši još tri pregovaračka poglavlja, došla u situaciju da u prvoj polovici iduće zatvori još preostalih sedam i tako tehnički završi proces pregovora koji vodi do članstva.

Hrvatsku "do kraja njezina pregovaračkog maratona" očekuju neka od najtežih pregovaračkih poglavlja poput ribarstva, poljoprivrede i regionalnog razvitka, poglavlje o tržišnom natjecanju, te temeljna prava, navodi list.

Među ostalim, spominje "Delo", Bruxelles od Hrvatskie zahtijeva da postigne "uzajamno prihvatljiva konačna rješenja svih otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja, a posebno kad je riječ o granicama i mjerama za pomirenje ljudi u regiji" na području vanjske, obrambene i sigurnosne politike.

Bruxelles je nedavno pozitivno ocijenio činjenicu da su Hrvatska i Slovenija zaključile postupak stupanja na snagu Arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog prijepora, no Hrvatska je malo nakon te izjave ponudila "jednostrani prikaz granice u Savudrijskoj vali crtom sredine", tvrdi "Delo", pozivajući se na nedavno objavljenu topografsku mapu Geodetskog zavoda.

Kao ključni datum koji će pokazati može li Hrvatska zaključiti pregovore do kraja lipnja, vodeći slovenski list navodi 11. ožujka iduće godine, kad Europska komisije namjerava objaviti ocjenu napretka u pregovorima o poglavlju pravosuđe i temeljna prava.

"Tada će najverojatnije postati jasno može li Hrvatska zaključiti pregovore do kraja lipnja, kako planira Madžarska. Nakon Španjolske i Belgije Madžarska je već treća predsjedavajuća članica koja Hrvatskoj obećava da će u njezinu mandatu završiti maratonski proces", navodi slovenski list.

"Delo" navodi da bi i procedura vezana uz raspravu o hrvatskim pregovorima u Europskom parlamentu, koji mora raspravljati o zakljkučku pregovora, te eventualni produljeni postupak ratifikacije kad se pristupni sporazum potpiše, mogli djelovati na još kasnije uključenje Hrvatske u EU koje se inače očekuje 2013. godine.

"Čak ako hrvatskom lobiju u Europskom parlamentu i uspije "veliki hitac" - odnosno ako isposluje da rasprava o zaključku hrvatskih pregovora s EU u Europskom parlamentu bude održana već na sjednici u lipnju, s potpisom pristupnog ugovora - što je iduća faza u maratonskom procesu - trebat će pričekati barem do rujna", tvrdi vodeći slovenski dnevni list.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙