FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: nastavak suđenja za Lovas

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. prosinca 2010. (Hina) - Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. godine nastavljeno je u srijedu svjedočenjem pripadnika srbijanskih dobrovoljaca Slavoljuba Ivanovića, koji je za prvooptuženog Ljubana Devetka rekao da je bio zapovjednik sela nakon napada srbijanskih snaga.

Ivanović je, svjedočeći u nastavku dokaznog postupka pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, istaknuo kako o tome nema izravnih spoznaja, dodajući da se tako pričalo među stanovništvom u Lovasu.

Dodao je kako je isto tako čuo da se optuženi Aleksandar Nikolaidis hvalio da je ubijao Hrvate te da je optuženi Petronije Stevanović nožem ubadao zarobljene ljude.

Ivanović je, objašnjavajući kako se zatekao u selu, rekao da se dobrovoljno prijavio u Pančevu, odakle je upućen u Novu Pazovu i Tovarnik, a zatim u Lovas.

Ispitivanjem Ivanovića počela su ročišta planirana za prosinac, a ovog i sljedećeg tjedna trebao bi biti nastavljen dokazni postupak ispitivanjem svjedoka optužbe.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetkom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 civila i ranjeno njih 12.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙