FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert za 80. rođendan skladatelja Anđelka Klobučara

Autor: mbur
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Uoči Božića i u povodu obilježavanja 80. rođendana istaknutog hrvatskog skladatelja, orguljaša i glazbenog pedagoga, akademika Anđelka Klobučara, večeras je u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Linsinski" održan svečani koncert pod nazivom "Orgulje kraljica instrumenata".

Na obnovljenim orguljama Heferer iz opusa uglednog austrijskog graditelja Wernera Walckera iz 1974., pri čijoj je ugradnji sudjelovao i sam Klobučar, djela Vivaldija, Bacha, Haendla, Lloyda-Webbera, Papandopula i drugih skladatelja izveli su istaknuti hrvatski orguljaši - Ante Knešaurek, Alen Kopunović, Pavao Mašić, Ljerka Očić i Mario Penzar, glavni orguljaš Dvorane Lisinski. Nastupile su i sopranistice Marija Kuhar Šoša i Valentina Fijačko.

Skladatelj i orguljaš Anđelko Klobučar (Zagreb, 1931.) završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu teorijsko-historijski odsjek, kompoziciju i orgulje. Kao orguljaš usavršavao se u Salzburgu, a kao skladatelj u Parizu.

Od 1952. prisutan je kao autor i izvođač u hrvatskome glazbenom životu. Skladatelj je bogatog opusa simfonijske, koncertantne, orguljske, komorne, vokalne i vokalno-instrumentalne te filmske glazbe. Njegov repertoar obuhvaća skladbe mnogih autora i glazbenih stilova, a posebno je zaslužan za promicanje opusa Oliviera Messiaena u Hrvatskoj. Uz vlastita djela, često izvodi skladbe kolega-suvremenika, poput Natka Devčića, Stjepana Šuleka, Borisa Papandopula, Marka Ruždjaka, Frane Paraća i mnogih drugih.

Klobučar je više od 20 godina stalni orguljaš Zagrebačke katedrale, a posebno se ističe kao promicatelj i obnovitelj hrvatske crkvene glazbene baštine. Autor je Papinske mise skladane u povodu 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije praizvedene 11. rujna 1994. u povodu prvog dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb.

Anđelko Klobučar je do danas dobio gotovo sve relevantne strukovne nagrade i državna odlikovanja. Od 1992. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

(Hina) xmb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙