FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rio: Metalno božićno drvce usred favele

Autor: mhaj
RIO DE JANEIRO, 19. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Metalna umjetnička instalacija visoka 20 metara u obliku božićnog drvca svjetlucat će od nedjelje u faveli Complexo do Alemao na sjeveru Rio de Janeira, bivšem uporištu trgovaca drogom koje je krajem studenoga u munjevitoj akciji "ponovno osvojilo" oko 2.600 vojnika i policajaca.

Metalna instalacija postavljena je na vrhu brežuljka Morro do Adeus gdje su narkodileri obavljali pogubljenja i mučenja.

"Kad u ovom trenutku pogledamo vrh brežuljka umjesto vatre što su je ondje još donedavno palili narkodileri, kako bi u njoj spalili svoje žrtve, vidimo prekrasno božićno drvce", rekao je za list Rio O Globo Joao Carlos Pereira koji je pomogao u montaži metalne instalacije, a istodobno živi u jednoj od favela.

Navečer, kada se zapale svjećice na jelki, stanovnicima favele će biti podijeljeno 50.000 ukrasa za jelke i nekoliko tisuća igračaka.

Complexo do Alemao je siromašno predgrađe na sjeveru Rija kojim su više od 20 godina vladali preprodavači droge. Brazilske vlasti pokrenule su policijsku akciju kako bi uspostavile poredak u toj faveli, kao i u drugim predgrađima, do Svjetskoga nogometnog prvenstva koje se 2014. održava u Brazilu.

U Riju gotovo 2 milijuna ljudi živi u više od tisuću favela.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙