FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mercosur usvojio plan za poticanje ulaganja i trgovine

Autor: mkuz
FOZ DO IGUACU, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Južnoamerički trgovinski savez Mercosur pokrenuo je novi plan zajedničkih mjera za poticanje trgovine i ulaganja i upravljanje migracijskim tokovima koji bi trebao poduprijeti snažan gospodarski rast te regije.

U okviru tog su plana Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj dogovorili da će skicirati nacrt zajedničkih jamstava za ulaganja, zakona za zaštitu tržišnog natjecanja i jedinstvenu politiku poticanja automobilske industrije.

Planovi o jamstvima za ulaganja podudaraju se s učestalim prekograničnim ulaganjima u toj regiji, u čemu posebno prednjači Brazil.

U Mercosuru namjeravaju također ukloniti prepreke za trgovinu uslugama i ukinuti carinska izuzeća za trgovinu robom koja su nagrizla koheziju carinske unije.

Projekt južnoameričkog saveza Mercosur ove je godine oživio, nakon gotovo desetljeća kašnjenja zbog političkih i gospodarskih kriza. Južnoamerički čelnici planiraju kreirati savez po uzoru na Europsku uniju.

Gospodarstva Mercosura bilježe godišnje stope rasta u rasponu od 7,5 do devet posto a njihova međusobna trgovina, uključujući i onu s potencijalnom članicom Venezuelom, skočila je nadomak 40 milijardi dolara, s tek djelića te svote prije nekoliko godina.

"Mercosur je bio na pragu raspada. Unatoč pesimističnim predviđanjima realizacija tog projekta napreduje“, rekao je brazilski ministar vanjskih poslova u odlasku Celso Amorim na marginama summita Mercosura u brazilskom Foz do Iguacu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙