FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: jake policijske snage za sprječavanje međurasnih sukoba

Autor: vrad
MOSKVA, 15. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Ruska policija je u srijedu u Moskvi rasporedila 3000 pripadnika i pritvorila dvjestotinjak osoba, pokušavajući spriječiti sukob mladih nacionalista i Kavkažana koji se žele međusobno obračunati nakon teških sukoba za vikend u blizini Kremlja. "Oko 3000 policajaca raspoređeno je u gradu kako bi osigurali red", rekao je glasnogovornik moskovske policije Viktor Birjukov, dodavši da je stanje "pod nadzorom". Birjukov dodaje da je trećina policajaca raspoređena oko Kijevskog kolodvora, u središtu prijestolnice, pošto internetske stranice od početka tjedna objavljuju pozive osoba podrijetlom s Kavkaza, područja na jugu Rusije s većinskim muslimanskim stanovništvom, da se u srijedu popodne okupe na istom mjestu.

Izlazi iz podzemne željeznice zatvoreni su oko 16 sati po srednjoeuropskome vremenu, a trgovački centar nasuprot kolodvoru odlučio je zatvoriti vrata, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Redarstvene snage strahuju od izbijanja sukoba Kavkažana i mladih nacionalista. U utorak su ultradesničari pozvali Ruse da u srijedu ne izlaze iz kuće ako nisu naoružani i pozvali su žene, starce i djecu da ostanu doma.

Policija je pritvorila dvjestotinjak osoba, uglavnom Kavkažana, ali i Rusa, i zaplijenila pištolje s gumenim metcima, hladno oružje i elektrošokere.

Iako je oko Kijevskog kolodvora raspoređen velik broj policajaca s više desetaka policijskih vozila i kamiona, u srijedu popodne nije bilo većih izgreda.

Ipak, dvadesetak mladih, koji su uzvikivali ekstremističke slogane, pretukli su u srijedu mladog Kavkažanina u prigradskom vlaku pokraj Moskve, po policijskom izvoru, na koji se poziva agencija Interfaks. Žrtva je zbog ozljeda primljena u bolnicu.

U ponedjeljak navečer ruska policija je zapriječila ulazak u središte Moskve, pa i na Crveni trg, nakon glasina o mogućem sukobu mladih ultradesničara i Kavkažana. Sukoba ipak nije bilo.

Ruski tisak i veliki ruski muftija izrazili su zabrinutost ovih dana zbog ksenofobnog zastranjenja društva.

Predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je nakon subotnjih sukoba osudio rasističke "pogrome", ocijenio je u srijedu da ruski sindikati moraju činiti pritisak na poslodavce da pri zapošljavanju prednost daju ruskim radnicima, a ne useljenicima.

Stotine tisuća ljudi podrijetlom s ruskog Kavkaza i iz srednje Azije živi i radi u većim ruskim gradovima, kamo su se doselili bježeći od siromaštva u svom zavičaju.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙