FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 11. do ponedjeljka 13. prosinca

Autor: bcav
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote, 11. prosinca do ponedjeljka 13. prosinca.

SUBOTA, 11. PROSINCA

----------------------

BERLIN - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji "Perspektive za jugoistočnu Europu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s čelnicima regije". Radi se o trećem tematskom skupu vezanom uz euroatlantske integracijske procese jugoistočne Europe na kojem sudjeluju ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe i šefovi diplomacija Njemačke, Austrije i SAD-a.

AŠKABAT - Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, turkmenistanski predsjednik Kurbanguly Berdymukhamedov i afghanistanski predsjednik Hamid Karzai na sastanku će službeno odobriti projekt gradnje plinovoda vrijednog 7.6 milijardi dolara.

OSLO - Koncert u povodu dodjele Nobelove nagrade za mir koji će voditi glumica Anne Hathaway i Oscarovac Denzel Washington.

NEDJELJA, 12. PROSINCA

-----------------------

KOSOVO - Kosovo u nedjelju održava prve parlamentarne izbore nakon proglašenja neovisnosti 2008., i prvi put vlastitim snagama bez međunarodnog skrbništva, a ti izbori raspisani prijevremeno nakon raspada vladajuće koalicije ispit su političke zrelosti za Prištinu koja bi tek nakon izbora trebala s Beogradom početi dijalog u cilju prevladavanja napetosti i normalizacije odnosa. Oko 1,6 milijuna birača pozvano je da među kandidatima 29 političkih stranaka i građanskih inicijativa izabere 120 zastupnika, od kojih je 20 rezervirano za manjine, 10 za Srbe, a 10 za ostale. Prijevremeni izbori raspisani su pošto je u rujnu predsjednik države Fatmir Sejdiu podnio ostavku kada je ustavni sud zaključio da je prekršio ustav obnašajući istodobno tu dužnost i dužnost predsjednika stranke Demokratske lige Kosova (LDK). Kako se Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Hashima Thacija i LDK nisu mogli dogovoriti oko novog šefa države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, po ustavu privremeni predsjednik, raspisao je nove izbore.

CANCUN - Završetak summita o klimatskim promjenama.

PONEDJELJAK, 13. PROSINCA

--------------------------

BEČ - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravi u radnom posjetu Austriji. Tijekom jednodnevnog posjeta Beču susrest će se s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom. Kosor i Faymann su u srpnju u Zagrebu razgovarali o pristupanju Hrvatske EU-u i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Austrije, koja je s ulaganjima većim od 6 milijardi eura, najveći strani ulagač u Hrvatsku.

BRUXELLES - Prvi dan redovitog dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na kojem su glavne teme proširenje, stanje na zapadnom Balkanu, te cijeli niz vanjskoplitičkih pitanja.

KABUL - Istječe mandat njemačkih snaga koje sudjeluju u u misiji ISAF-a u Afganistanu.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi trebao bi se obratiti gornjem domu parlamenta uoči glasovanja o povjerenju njegovoj vladi 14. prosinca.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙