FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski pučki pravobranitelj sam odlučio otići na dodjelu Nobelove nagrade za mir

Autor: ssai
BEOGRAD, 10. prosinca 2010. (Hina) - Srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković sam je odlučio otputovati u Oslo na dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou, pošto je shvatio da nije prihvaćen njegov poziv ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću da se preispita prvotna odluka o izostanku srbijanskih dužnosnika s te svečanosti, objavio je u petak Jankovićev ured.

Janković je s Jeremićem razgovarao u srijedu, 8. prosinca, a odluku donio sutradan kao neovisan državni predstavnik za brigu o zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava, stoji u priopćenju.

Pošto put u Oslo u zadnji tren više nije bilo moguće organizirati redovitim linijama, Jankoviću je ipak ponuđen zrakoplov srbijanske vlade te logistička pomoć srbijanskog veleposlanstva u Norveškoj.

Janković je naglasio kako je odlučio nazočiti svečanosti jer je opće prihvaćeno da ljudska prava nadilaze svaku politiku, posebice zato što je ovogodišnji dobitnik običan građanin, a ne državnik ili političar.

Voditelj ureda Europske komisije u Srbiji Vincent Degert izrazio je, kako prenosi srbijanska agencija Beta, zadovoljstvo što će Srbiju netko službeno predstavljati u Oslu, pogotovo što je riječ o osobi koja se bavi zaštitom ljudskih prava u svojoj zemlji.

U četvrtak navečer beogradski mediji prenijeli su da će Janković i službeno predstavljati Srbiju na dodjeli Nobelove nagrade za mir, navodeći da je tako u zadnji tren odlučio srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Pošto je objavljeno da Srbija, kako bi se solidarizirala s Kinom koja se protivi ovogodišnjoj odluci Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, neće sudjelovati na svečanu uručenju nagrade, u srbijanskoj političkoj, stručnoj i široj javnosti pojavilo se mnogo prijepora zbog te odluke.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je izjavio kako će se o izostanku Srbije sa svečanosti u Oslu očitovati tek kad vlada o tome priopći svoje stajalište, dodavši kako je odluku o tome donio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, u skladu sa svojim ovlastima i srbijanskim zakonima.

Neslužbeno, pozivajući se na neimenovan izvor u vrhu srbijanske vlasti, beogradski dnevnik "Press" u petak prenosi kako je Tadić namjeravao tražiti hitan Jeremićev opoziv zbog te odluke, ali su ga suradnici uvjerili kako bi to u ovom trenutku više štetilo nego koristilo.

"Predsjednik Tadić doslovno je poludio kad je čuo da je Jeremić sam odlučio bojkotirati Nobela. Pozvao je premijera Cvetkovića i zatražio da ga odmah smijeni, jer je tom odlukom ugrozio europske integracije koje su državni prioritet broj jedan”, kazao je neimenovani izvor "Pressa".

(Hina) xdas ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙