FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska će u 2010. ostati vodeće svjetsko turističko odredište

Autor: vrad
MADRID, 9. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Francuska će, očekuje se, i u 2010. biti vodeće svjetsko turističko odredište, drugo mjesto će zauzeti Sjedinjene Države, a Kina, koja je 2009. bila na četvrtom mjestu, mogla bi s trećeg mjesta istisnuti Španjolsku, objavila je u četvrtak Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

"Francuska će i dalje biti najpopularnije turističko odredište", rekao je na susretu s novinarima Taleb Rifaj, glavni tajnik UNWTO-a čije je sjedište u Madridu.

U 2009. Francuska je zabilježila 74,2 milijuna turista iz svijeta, SAD 54,9 milijuna, Španjolska 52,2 milijuna i Kina 50,9 milijuna.

Kina bi u 2010. "mogla nadmašiti Španjolsku", premda je po sadašnjim podacima još na 4. mjestu, dodao je.

Španjolska, koja je 2008. izgubila drugo mjesto, snažno se oslanja na turizam koji čini oko 10 posto njezina BDP-a.

UNWTO, organizacija Ujedinjenih naroda, u siječnju će objaviti službenu listu.

"Težište svjetskog turizma u ovom se času premješta u Kinu, ali i u Aziju općenito", istaknuo je Rifaj, navodeći primjer Južne Koreje i jugoistočne Azije koje se razvijaju kao turističke sile.

"Kina će do 2020. biti najpopularnije turističko odredište u svijetu", ali i polazište, iz kojega će najveći broj domaćih turista putovati u inozemstvo, rekao je Rifaj.

Kinezi su 2009. prvi put u inozemstvu trošili više od Francuza, pa je Kina po tom kriteriju bila na 4. mjestu u svijetu, iza Njemačke, SAD-a i Velike Britanije.

Pošto je 2009. bila "najteža u zadnjih šezdeset godina", rekao je Rifaj, svjetski turizam bi u 2010. morao zabilježiti rast od 5 do 6 posto, ili 920 do 930 milijuna dolazaka međunarodnih turista, po predviđanju UNWTO-a. U 2011. računa se na rast od 4 posto.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙