FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: za svako stjecanje više od 50 posto dionica Ine treba suglasnost Sabora

Autor: trub
ZAGREB, 9. prosinca 2010.(Hina) - SDP je danas Vladu pozvao da što prije predloži zakon kojim će svako stjecanje više od 50 posto dionica Ine učiniti ovisnim o volji (odluci) Hrvatskog sabora i tako zaštiti nacionalne interese, umjesto da, kako je izjavio čelnik te stranke Zoran Milanović, za stanje u Ini neutemeljeno optužuje vladu od 2000. do 2003.

"Svako odustajanje od takvog rješenja ili svaka neodlučnost da se takvo rješenje usvoji kod nas rađa sumnju da postoji nekakav dogovor s kojim nismo upoznati", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Ponovno je prozvao vladu jer još nije reagirala na MOL-ovu ponudu za kupnju dionica Ine od malih dioničara u cilju preuzimanja većinskog vlasništva nad Inom.

"S obzirom da je od ponedjeljka prošlo još tri dana, a da vlada nije učinila i rekla ništa, mi im kažemo da mogu napraviti ono što bi svaka suverena i svjesna vlast učinila u zaštiti nacionalniih interesa, a istovremeno ne kršeći uobičajena pravila ponašanja među državama u svijetu i članicama EU", rekao je.

"Tko god tvrdi da je to nemoguće, da je zabranjeno, da je protivno ovim ili onim pravilima, samo neka pogleda praksu drugih država kada su u pitanju strateški resursi i energetski sektor", dodao je Milanović.

Vladu je pozvao da se konačno počne ponašati u nacionalnom interesu i reagira na MOL-ovu ponudu, te, istaknuo je, prestane "podmetati što je bilo prije sedam, osam godina". "To je bilo ispravno i transparentno i ni na koji način nije vodilo ovome što imamo danas. Ovo što imamo danas je zasluga HDZ-ove vlasti zadnjih sedam godina", poručio je Milanović.

Ocijenio je kako se MOL, prema dostupnim podacima, u ovom slučaju nije ponio partnerski, upitavši koji je to MOL-ov motiv za stjecanje više od 50 posto dionica, kada i važećim ugovorom između Vlade RH i MOL-a ta mađarska kompanija već ima upravljačka prava u Ini kao da je vlasnik preko 50 posto dionica.

"Postavlja se pitanje zašto MOL-u treba preko 50 posto dionica, koji su mu motivi, zašto vlada ništa ne poduzima, zašto vlada nije učinila sve da zaštiti hrvatske interese", ustvrdio je Milanović.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙