FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: predsjednici dvaju HDZ-a potvrdili namjeru zajedničkog sudjelovanja u vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 8. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić istaknuli su u srijedu nakon susreta u Mostaru da zahtjevom za federalizacijom zemlje jačaju, a ne da komadaju BiH te da dvije stranke žele zajedno biti u vlasti i u državi i u Federaciji BiH, čime su odbacili medijska nagađanja o mogućem raskolu nakon nedavno potpisana sporazuma dviju stranaka i uvjetovanja Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da samo jedan HDZ sudjeluje u vlasti.

"Ne dopuštamo da se iz Federacije i BiH potisnu stranke koje imaju hrvatski izborni legitimitet. Za HDZ 1990. je za sudjelovanje u vlasti prihvatljiva samo opcija većinskoga hrvatskog legitimiteta, a zna se tko ga drži", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Odbacio je mogućnost da suradnju dvaju HDZ-a poremete najave iz SDP-a BiH da se pri uspostavi vlasti u Federaciji BiH nastoje izbaciti dvije najveće hrvatske stranke.

”Mislim da (SDP) to neće pokušati. Ako pokuša, smatram da neće uspjeti. Devedeset posto Hrvata stoji iza tih dviju stranaka i mi ćemo znati učinkovito odgovoriti", rekao je Ljubić. Objasnio je kako te dvije stranke nemaju nikakvih razlika u gledištima o strateškim nacionalnim pitanjima koja su sadržana u nedavno potpisanu sporazumu, od ustavne reforme do sudjelovanja u vlasti.

"Neće uspjeti razbiti naš sporazum (dva HDZ-a), koji je toliko snažan da sada želimo pozvati i druge hrvatske stranke da budu dio istoga projekta da s nama grade bolji položaj Hrvata u BiH", rekao je Čović.

SDP BiH je otvoreno pozvao HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak te HDZ 1990. da sudjeluju u vlasti bez HDZ-a BiH, za koji je na prošlim izborima glasovalo 65 posto Hrvata.

Nakon susreta izaslanstava čelnici dvaju HDZ-a u BiH rekli su da će stranački dužnosnici izvijestiti niže stranačke razine o sadržaju sporazuma koji predviđa zajedničko sudjelovanje u vlasti. To se prije svega odnosi na pojedine županije u kojima je, po dosadašnjim medijskim izvješćima, bilo najviše nesporazuma glede buduće suradnje. Do Božića bi čelništva dvaju HDZ-a trebala obići ove stranačke organizacije kako bi se uskladile o zajedničkoj uspostavi vlasti.

Predsjednici Ljubić i Čović odbacili su navode da dvije stranke prijedlogom za federalizaciju razbijaju BiH.

“Mi ne komadamo, nego gradimo BiH i zahtjev za federalnom jedinicom je racionalan, utemeljen na europskoj praksi”, rekao je Čović.

"To je rješenje za moguću BiH. Prijedlog za federalnu BiH s više jedinica više vodi integriranju nego sadašnja podjela na dva entiteta. Ne znam nijednu funkcionalnu višenacionalnu državu koja nije federalno uređena", ustvrdio je Ljubić.

Dvije stranke najavile su i zajednički susret s predsjednikom HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem o mogućem priključenju tomu hrvatskom političkom savezu.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙