FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Velikoj Britaniji uhićen osnivač WikiLeaksa Julian Assange (šire)

Autor: dvla
ZAGREB/LONDON, 7. prosinca 2010. (Hina) - Britanska policija uhitila je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na temelju europskog uhidbenog naloga koji je objavila Švedska, priopćila je u utorak londonska metropolitanska policija, javljaju agencije.

"Dužnosnici ekstradicijskog ureda metropolitanske policije jutros su uhitili Juliana Assangea na temelju zahtjeva Švedske zbog sumnji za silovanje", navodi se u izjavi policije, prenosi agencija dpa. "Julian Assange, 39, uhićen je na temelju europskog uhidbenog naloga pošto je došao u londonsku policijsku postaju u 9,30 sati (po lokalnom vremenu)", dodaje se u izjavi.

Assangeovi odvjetnici ranije su rekli da je on pristao razgovarati s dužnosnicima Scotland Yarda pošto je policija zaprimila uhidbeni nalog EU-a u ponedjeljak. Assange bi se tijekom poslijepodneva trebao pojaviti pred sudom u Londonu.

Švedsko tužiteljstvo traži Assangea kako bi ga ispitalo o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonito prisiljavanje. Assange, 39-godišnji Australac koji je ovih dana došao u središte pozornosti svjetske javnosti pošto je WikiLeaks objavio povjerljivu prepisku američke diplomacije, opovrgnuo je te optužbe.

Švedska je još 18. studenoga objavila uhidbeni nalog na temelju kojeg je Interpol izdao tjeralicu, no Assangeovo je uhićenje bilo nemoguće zbog formalne pogreške u tekstu toga uhidbenog naloga. Švedsko tužiteljstvo je sastavilo novi nalog koji je zaprimljen u ponedjeljak u britanskoj policiji.

Assangeovi odvjetnici najavili su da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Prema švedskim medijima, istraga protiv Assangea je pokrenuta nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza. Jedna je žena navodno rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma. Assange je zanijekao te optužbe, izjavivši da su one dio kampanje protiv WikiLeaksa koju vodi SAD.

WikiLeaks je prošli tjedan počeo objavljivati povjerljive dokumente američke diplomacije, što je službeni Washington dovelo u neugodan položaj.

Riječ je o povjerljivoj prepisci između State Departmenta i 274 američka veleposlanstva i konzulata u svijetu, koja sadrži više od 250 tisuća dokumenata, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni.

WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci.

(Hina) xdv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙