FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija o nesreći na letjelištu u Borovu naselju 2009.

Autor: mkov
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova (AINONZ) objavila je danas završno izvješće o nesreći podobranom na letjelištu u Borovu naselju, u Vukovaru, u kojoj je 12. lipnja 2009. poginuo polaznik padobranske škole, a u kojem se kaže kako je uzrok nesreće najvjerojatnije propust učenika padobranca da aktivira rezervni padobran.

"S obzirom na dostupne podatke, ne možemo zaključiti zašto učenik padobranac... nije pokušao aktivirati rezervni padobran", ističe agencija i dodaje kako potpuno otkazivanje glavnog padobrana nije uzrok nesreće jer je to redovita pojava u padobranstvu i svi se padobranci tijekom školovanja pripremaju za postupke u izvanrednim situacijama, što na kraju dokazuju polaganjem pismenog ispita iz predmeta vezanog uz prisilne postupke.

Agencija navodi da je istraga provedena u suradnji s Češkim institutom za istragu zrakoplovnih nesreća (Air Accidents Investigation Institute), koji je odobrio završno izvješće, te kako u tom izvješću nije navedeno nijedno ime ni odgovornost nijedne osobe i kako se njime ne može i ne smije koristiti za optuživanje, utvrđivanje odgovornosti i naplatu štete od osiguravatelja.

Agencija navodi da će završno izvješće o zrakoplovnoj nesreći padobranom objaviti na internetskim stranicama www.azi.hr početkom 2011. godine, a objavit će i sva završna izvješća od siječnja 2002. i sve statističke podatke i analize događaja u zračnom prometu.

Nesreća o kojoj je u ovom završnom izvješću riječ, dogodila se 12. lipnja prošle godine, kad je 27-godišnji Matija Knežević iz Orahovice skočio iz zrakoplova Aerokluba "Borovo" s tisuću metara, padobran mu se nije otvorio te je pao u dvorište obiteljske kuće u Velebitskoj ulici. U Aeroklubu "Borovo" je pohađao Padobransku školu, a to mu je bio drugi skok u životu.

(Hina) pp/xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙