FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 6. prosinca

Autor: agrb
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za ponedjeljak, 6. prosinca:

PLETERNICA - U povodu Dana grada Pleternice, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručit će nagrade i javna priznanja za 2010. godinu (13 sati, nova školska športska dvorana, Školska bb).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca) GONG će predstaviti analizu prava glasa birača s invaliditetom te svih onih birača koji nisu u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu zbog otežane pokretljivosti. Analiza je napravljena u sklopu projekta GONG-a "Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Uvodno izlaganje na skupu, koji pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizira GONG, održat će predsjednik Sabora Luka Bebić (9 sati, Dvorana Ivana Mažuranića Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Nepravomoćna presuda bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u aferi "kamioni" bit će objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu. USKOK je nakon desetomjesečnog suđenja zatražio osuđujuću presudu te predložio da se njome Rončević i Bačić obvežu vratiti 10,2 milijuna kuna za koliko su navodno zlouoporabom položaja i ovlasti pri nabavi vojnih kamiona oštetili državni proračun. Obrana traži oslobađajuću presudu tvrdeći da USKOK nije dokazao krivnju dvojice optuženika (9 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se ponovljeno suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro". Očekuje se saslušanje prvih svjedoka i preslušavanja tajno snimljenih telefonskih razgovora dvojice optuženika koje USKOK tereti za primanje, to jest davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na te zlouporabe. Obojica optuženika negiraju krivnju. Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo raniju oslobađajuću presudu (9 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Svečano će se zatvoriti projekt "Praćenje postupanja policijskih službenika MUP-a RH u području nezakonitih migracija i azila", koji je financiran putem MATRA programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, a partneri su bili Nizozemsko vijeće za izbjeglice te MUP i Hrvatski pravni centar. Na svečanosti će govoriti načelnik Uprave za granicu Nikola Milina, predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn, predsjednica Hrvatskog pravnog centra Agata Račan, ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove Žarko Katić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH, Stella Ronner-Grubačić te glavni ravnatelj policije Oliver Grbić (10 sati, Ravnateljstvo policije, Ilica 335).

OSIJEK - Predstavom "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana otvorit će se XXI. Krležini dani u Osijeku, koji će trajati do 9. prosinca. Središnja tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa je "Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari", a posvećena je uspomeni na Nikolu Batušića. Organizatori Krležinih dana su osječki HNK i osječki Filozofski fakultet i HAZU, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Krležini dani su kazališna i teotrološka manifestacija, koja uključuje znanstveni skup s problematikom hrvatske drame i kazališta, te kazališnu smotru izvedbi hrvatskih drama, popratne sadržaje, izložbe i predstavljanje dramskih i teatroloških izdanja. Uz osječki HNK na Krležinim danima sudjeluju Kazalište Virovitica, Umjetnička akademija Osijek i zagrebački HNK, a izvest će se, među ostalim, predstave "Leda" osječkog HNK i "Čaruga" zagrebačkog HNK (20 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9).

SPLIT - Središnja svečanost proslave Dana pomoraca i brodaraca - Blagdana sv. Nikole održat će se, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na trajektu "Jadran" u luci Split (u 11,30 sati, Gat sv. Petra). Uoči svečanosti ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta položit će s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske i pomorskim udrugama vijenac u more, u znak sjećanja na sve poginule hrvatske pomorce i brodarce (sa školskoga broda "Kraljica mora", koji će isploviti u 10 sati s Gata sv. Petra. Za fotoreportere je organiziran broj "Pojišan" Lučke kapetanije Split). U okviru svečanosti bit će potpisani ugovori o dodjeli državne potpore privatnim brodarima, malim poduzetnicima za obnovu i rekonstrukciju putničko-izletničke flote. Državna potpora iznosi ukupno 4 milijuna kuna i odnosi se na osam novogradnji i tri rekonstrukcije.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Srebrenka Parlov

popodne: Jasna Nahtigal Lazarić

navečer: Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙