FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski redatelj Mario Monicelli počinio samoubojstvo

Autor: djan
RIM, 30. studenog 2010. (Hina/dpa) - Talijanski filmski redatelj Mario Monicelli (95) počinio je u ponedjeljak samoubojstvo skočivši s prozora rimske bolnice u kojoj se liječio, objavila je agencija Ansa.

Monicelli, kojeg se smatralo ocem komedije na talijanski način (Comedia all'italiana), skočio s prozora bolnice San Giovanni u kojoj se liječio od raka prostate, javila je Ansa.

Filmom "Obično nepoznati lopovi" (I soliti ignoti) s Marcellom Mastroiannijem i Vittoriom Gassmanom osvojio je svoju prvu nominaciju za Oscara 1958. godine. Godinu kasnije osvojio je Zlatnog lava u Veneciji filmom "Veliki rat" (La Grande Guerra) i drugu nominaciju za Oscara. Treću nominaciju osvojio je za najbolji originalni scenarij za film "Drugovi" (I compagni).

U karijeri je snimio ukupno 66 filmova, a posljednji, kratkometražni "Pustinjske ruže" prije četiri godine. Poznati su mu još filmovi "Casanova '70", "Brancaleoneova vojska", "Prijatelji moji". U karijeri je osvojio i tri berlinska Srebrna medvjeda za najbolju režiju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙