FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razbijen lanac krijumčara i ilegalnih proizvođača alkoholnih pića - zaplijenjeno više od 7000 litara rakije i 5500 litara sirovine

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 26. studenog 2010. (Hina) - Nakon tromjesečne akcije policije i carine razbijen je veći lanac krijumčara i ilegalnih proizvođača alkoholnih pića na području Požege te je zaplijenjeno više od sedam tisuća litara ilegalno proizvedene rakije, pet i pol tisuća litara sirovine za proizvodnju alkoholnih pića, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Carinarnici u Slavonskome Brodu na kojoj je sudjelovao i načelnik Odjela kriminalističke policije požeško-slavonske PU Željko Grgić.

Kako je rečeno također je zaplijenjeno 170 litara etilnog alkohola te 458 litara ekstrakta baze za proizvodnju raznih vrsta alkoholnih pića. U okolici Požege otkrivena je ilegalna "pecara" te razbijen lanac krijumčara alkohola i alkoholnih pića u kojemu su sudjelovali: jedna tvrtka, dva obrta, pet vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jedan mali proizvođač jakih alkoholnih pića i dvije fizičke osobe. Pronađeno je i šest neprijavljenih kotlova za pečenje rakije pa slobodno možemo reći da je riječ o ilegalnoj 'pecari', rekla je pročelnica Carinarnice u Slavonskome Brodu Verica Babić, dodajući kako je riječ o najvećoj akciji te vrste na području te carinarnice.

Protiv počinitelja bit će pokrenuti prekršajni postupci zbog povrede odredaba Zakona o trošarinama. Osim novčanih kazni, koje se za pravne osobe kreću od 40 tisuća kuna do milijun kuna, a za obrtnike od 20 tisuća do pola milijuna kuna, u državni proračun trebalo bi se, kako je rečeno, sliti i gotovo 200 tisuća kuna od novoutvrđenih trošarina.

U akciji je sudjelovalo 48 carinskih i policijskih službenika, rekao je načelnik Odjela kriminalističke policije požeško-slavonske Policijske uprave Željko Grgić, ističući kako je riječ o najvećoj akciji te vrste na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

U akciju koja je pripremana tri mjeseca uloženo je mnogo truda, rekao je, dodajući kako su informacije s terena upućivale na to da se veći broj osoba bavi ilegalnom proizvodnjom i prometom raznih alkoholnih pića, ali nisu bili sigurni u konačan rezultat. "Sada možemo reći kako smo razbili veći lanac krijumčara ilegalno proizvedenih alkoholnih pića koja su distribuirana po cijeloj Hrvatskoj, od Istre i Dalmacije do Slavonije i Zagreba", istaknuo je Grgić.

Tijekom te akcije obavljeno je 13 nadzora, a ima naznaka da se očito "dobro uhodana ekipa" tim unosnim nezakonitim poslom bavila godinama.

(Hina) xvruz yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙