FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Sarah Palin, republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a 2008., koja ovih dana najavljuje predsjedničku kandidaturu za izbore 2012., izjavila je za TV mrežu Fox News da "SAD treba stati uz svog saveznika Sjevernu Koreju", podsjetivši time na velike gafove koji su obilježili njezinu prošlu kampanju. Na pitanje Glena Becka, voditeljske zvijezde na konzervativnom Fox Newsu, kako bi reagirala u situaciji poput one koja se sada razvija u Sjevernoj Koreji, Palin je odgovorila: "očito je da mi moramo stati uz našeg saveznika Sjevernu Koreju", da bi se nakon Beckova upozorenja ispravila i rekla "Južnu Koreju". Novi gaf Sarah Palin odmah je izazvao buru u blogosferi, s liberalima koji su istaknuli da je njezin odgovor dokaz neiskustva u vanjskoj politici i konzervativcima koji su je branili, ističući da se radi o grešci koju je odmah ispravila. Sama Palin još nije reagirala. Tijekom kampanje 2008., Palin je imala niz gafova koji su otkrili da iza njezine prostodušne, konzervativne retorike, stoji oskudno znanje i političko neiskustvo.

WELLINGTON

Trojica novozelandskih tinejdžera koji su 50 dana plutali u barci južnim Pacifikom, preživjeli su konzumirajući kokosove orahe što su ih imali sa sobom, potom galeba kojeg su uspjeli uhvatiti i pijući kišnicu što su je uspjeli prikupiti te morsku vodu, rekli su u petak njihovi spasioci. "Pravo je čudo da smo ih uspjeli pronaći i spasiti", rekao je jedan od spasilaca Tai Fredricsen. "U iznimno su dobru stanju s obzirom na to koliko su vremena proveli prepušteni oceanu. Ne znam kako su uspjeli uhvatiti galeba, kojeg su pojeli, jer je tako pisalo u priručniku o preživljavanju koji su imali sa sobom", rekao je Fredricsen za novozelandske medije. Dječaci s novozelanskog otočja Tokelau nestali su s atola Atafu, gdje žive, 6. listopada. Nakon velike potrage za njima, njihove su obitelji bile uvjerene da nisu preživjeli, a prije dva tjedna održana je komemoracija u znak sjećanja na njih. 14-godišnjak i dvojica petnaestogodišnjaka otplutali su u barci 1.300 km od obale. U četvrtak ih je opazila posada novozelandske ribarice.

LONDON

Britanska obavještajna služba MI6 odgovorna je zbog toga što je običnog prevaranta držala za talibanskog vođu koji je trebao sudjelovati u mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom, objavio je u petak britanski dnevnik The Times. Prijevaru je u utorak otkrio New York Times. Agenti MI6 isplatili su tom čovjeku stotine tisuća dolara, uvjereni da je riječ o talibanskom vođi koji ima dovoljne ovlasti da u ime pobunjenika pregovara s američkim i afganistanskim dužnosnicima. "Britanska obavještajna služba pokazala se naivna, a mi smo pak naše snove zamijenili za stvarnost", rekao je za Times visoki afganistanski dužnosnik. MI6 je mislio da razgovara s mulom Ahtarom Muhamedom Mansurom, bivšim ministrom u talibanskoj vladi i pomoćnikom mule Omara, i više puta ga je pozivao u Kabul.

MOSKVA

Ruska svemirska kapsula Soyuz sigurno je u petak sletjela u Kazahstanu i na Zemlju vratila posadu s Međunarodne svemirske stanice (ISS) četiri dana ranije nego je bilo planirano. Rus Fjodor Jurčikin i Amerikanci Shannon Walker i Douglas Wheelock sletjeli su nekoliko kilometara od Arkalika na istoku Kazahstana pošto su proveli 162 dana u svemiru, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos. Soyuz se prema prvotnom planu trebao spustiti na Zemlju 30 studenoga, ali je let obavljen ranije zbog summita Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji se održava u Kazahstanu 1. i 2. prosinca. Kazahstanske vlasti najavile su da će zbog summita biti u potpunosti zatvoren zračni prostor iznad te srednjoazijske zemlje.

LONDON

Svaka stota umrla osoba na svijetu umire od pasivnog pušenja koje godišnje ubija 600.000 ljudi, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U prvoj studiji o globalnom utjecaju pasivnog pušenja, stručnjaci WHO-a ustanovili su da su djeca osobito pogođena dobna skupina i da ih godišnje od posljedica pasivnog pušenja umire oko 165.000. "Dvije trećine smrtnih slučajeva događa se u Africi i južnoj Aziji," kažu znanstvenici predvođeni Annettom Pruss-Ustun iz ureda WHO-a u Ženevi. Djeca su pasivnom pušenju najizloženija kod kuće, a zarazne bolesti i duhan, kako se čini, smrtonosna su kombinacija za djecu u tim područjima, navodi se u studiji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙