FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan oporavak zračnog prometa u listopadu - IATA

Autor: mkuz
ŽENEVA, 25. studenog 2010. (Hina/AFP) - Oporavak međunarodnog zračnog prometa ubrzao je u listopadu, izvijestila je u četvrtak udruga zračnih prijevoznika IATA, naglasivši da je broj putnika viši za pet posto u odnosu na razine prije gospodarske krize.

"Kako se 2010. primiče kraju, vraćamo se normalnim razinama rasta", rekao je generalni direktor Međunarodne udruge zračnih prijevoznika Giovanni Bisignani.

"Potražnja za uslugama putničkog prijevoza pet je posto iznad razine prije krize koja je počela 2008. dok je teretni promet viši za jedan posto", dodao je.

Upozorio je ipak da su izgledi za zrakoplovnu industriju i dalje nejasni, usprkos tome što se "trenutno čini da oporavak jača".

U listopadu je putnička potražnja bila 10,1 posto viša nego prije godinu dana, dok je teretni prijevoz bio viši 14,4 posto.

Ključan je pritom rast obujma tereta, koji je u razdoblju od svibnja do rujna bilježio pad, istaknuli su iz IATA-e.

"Mi smo 2010. završili u puno boljem stanju od onog prije samo 12 mjeseci. Zrakoplovne kompanije ponovno su počele poslovati u plusu, doduše vrlo skromnom", kazao je Bisignani.

Bliskoistočni prijevoznici bilježili su najjači rast u prošlom mjesecu, od čak 18 posto u usporedbi s prošlogodišnjim listopadom.

Sjevernoamerički prijevoznici zabilježili su 12,4-postotan rast, a europski 9,6-postotan. Azijskopacifičkim zrakoplovnim tvrtkama promet je povećan za 7,3 posto a afričkima za 13,3 posto. Najslabiji rast bilježe južnoameričke tvrtke, od 'samo' 4,9 posto, iako je na njihove podatke značajno utjecao stečaj Mexicane, navode u IATA-i.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙