FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: počelo međunarodno arheološko savjetovanje

Autor: dspo
PULA, 25. studenoga 2010.(Hina) - "Nastambe i stanovanje od prapovijesti do srednjeg vijeka" tema je 16. međunarodnog arheološkog savjetovanja danas započeta u Puli, na kojem sudjeluju brojni domaći i strani stručnjaci iz Italije, Rumunjske, Austrije, Mađarske, Kosova i drugih zemalja.

Tijekom trodnevna savjetovanja, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, raspravljat će se o dekoraciji interijera u doba rimske vladavine te nastambama iz željeznog doba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Jordanu.

"Modni trendovi stanovanja koji danas zapljuskuju cijeli svijet postojali su i u antičko doba, a najčešće su bili izraženi preko fresko-slikarstva i mozaika", kazala je na otvorenju skupa direktorica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "Brijuni-Medulin" Vesna Girardi-Jurkić. "Stanovati, imati kuću i imati grad bilo je i ostat će civilazacijsko pitanje. Stoga je ta tema još na prošlome savjetovanju izdvojena od ostalih", dodala je.

"Zanimljiva je spoznaja da je, primjerice, antička Pula imala gotovo sve današnje civilizacijske dosege", dodala je.

Govoreći o važnosti tih savjetovanja, Girardi-Jurkić je naglasila kako je 15 dosadašnjih okupljanja u Istri nedvojbeno uputilo na činjenicu da je bilo potrebno i vrijedno realizirati projekt međunarodnog arheološkog središta u Istri i arheoloških susreta znanstvenika na području sjevernog Jadrana.

Ocijenila je i kako je ovogodišnje okupljanje istaknutih znanstvenika iz Europe i svijeta u Puli i Istri vrlo bitno jer se razmatraju arheološke i povijesno-kulturne teme o hrvatskoj i svjetskoj baštini, uključivo spoznaje o najnovijim arheološkim iskapanjima i istraživanjima.

(Hina) xdspo ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙