FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić: Hrvatska želi kvalitetnu suradnju s prvim susjedima

Autor: vkla
ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska želi kvalitetnu suradnju sa svojim prvim susjedima, uključujući Srbiju, jer nema prosperiteta, stabilnosti ni sigurnosti Hrvatske bez dijeljenja istih vrijednosti sa zemljama koje ju okružuju, izjavio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

"Želimo kvalitetnu suradnju s našim prvim susjedima... nema prosperiteta sigurnosti i stabilnosti Hrvatske bez dijeljenja istih vrijednosti s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom", kazao je Bebić. Istaknuo je da "posljedice rata ne možemo i ne želimo zaboraviti jer onda ne bismo ništa naučili, ali da ni ne želimo živjeti u prošlosti".

"Želimo otvarati nove stranice", kazao je predsjednik Sabora.

Odgovarajući na pitanja novinara Bebić je rekao da je s Tadićem razgovarao i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i podsjetio ga da u srbijanskom parlamentu još ne sjedi predstavnik hrvatske manjine. Postavio je i pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku i srbijanskog predsjednika zamolio da se na tom pitanju više učini.

Na pitanje o međusobnim tužbama pred Međunarodnim sudom pravde Bebić je odgovorio da ne zna hoće li tužbe biti povučene i što će biti u tom području, ali da će biti u skladu s našim interesima razvoja dobrih odnosa.

Na istom sastanku sudjelovala je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić koja je srbijanskom predsjedniku dala dokumentaciju vezanu uz poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava. Riječ je o sažetku onoga što je Hrvatska učinila u tom pregovaračkom poglavlju, doznaje se iz ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

(Hina) xvk/xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙