FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalaj-lama bi mogao prepustiti ceremonijalne dužnosti 2011.

Autor: dmus
DHARAMSALA, 23. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dalaj-lama razmatra mogućnost povlačenja iz uloge vođe tibetanskog parlamenta sljedeće godine, ali bi ostao tibetanski duhovni vođa, rekao je u utorak njegov pomoćnik Tenzin Takha.

O mogućem umirovljenju 75-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir već se dugo priča, a Tibetanci se boje toga na koji će se način odvijati njihova borba za većom autonomijom od Kine kad se Dalaj-lama povuče iz javnog života ili umre.

Tibetanski vođa se smatra "napola umirovljenim" još od pune uspostave tibetanskog političkog vodstva u izbjeglištvu 2001., rekao je Tajha, dodavši da bi se Dalaj-lama želio povući s dužnosti poput nazočnosti raznim svečanostima, inauguracijama i političkim prigodama.

"Njegova Svetost kaže da razmišlja o raspravi o svojem umirovljenju u parlamentu", rekao je pomoćnik.

"Dalaj-lama se ne može umiroviti kao osoba i nastavit će djelovati kao vođa i u humanitarne svrhe", dodao je.

"Odluka će biti donesena tek nakon rasprave u parlamentu, što će se najranije dogoditi u ožujku 2011., i tek se onda otvara mogućnost da se povuče u roku od šest mjeseci", rekao je Takha.

Tibetanski parlament u izbjeglištvu u gradu Dharamsali u planinama na sjeveru Indije sastat će se u ožujku kako bi raspravio o proračunu za iduću godinu.

Dalaj-lama je pobjegao iz Tibeta nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti 1959. Otad živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara "smislenu autonomiju" Tibeta unutar Kine koja ga, međutim, smatra opasnim separatistom odgovornim za poticanje nemira u Tibetu.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙