FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređena stara rimska cisterna na murterskome Kolentumu

Autor: jdev
MURTER, 23. studenog 2010. (Hina) - U organizaciji Ekološke udruge Argonauta iz Murtera, u sklopu građanske inicijative "Oživimo zajedno priču o antičkom gradu Kolentumu", završeno je čišćenje ostataka rimske cisterne na arheološkome lokalitetu Kolentumu u Murteru.

Akciji, koju podupire i Zaklada "Kajo Dadić" iz Splita, odazvalo se petnaestak mještana, studenti arheologije iz Zadra te djelatnici Šibenskog muzeja.

U sklopu inicijative već je izrađena pristupna staza, a u tijeku je izrada smeđe signalizacije i dvojezične info-edu-ploče s kratkim informacijama o tom arheološkom objektu.

I tom se akcijom želi turistički valorizirati kulturna baština mjesta Murtera.

Stara rimska cisterna, takozvana "tamnica", pripadala je nadzemnom tipu antičkih cisterni koja se punila kišnicom s povišenog krova pripadajućeg arhitektonskog sklopa.

Zbog njezina karakterističnog izgleda, stari su je Murterani prozvali "tamnicom". Budući da su nedaleko od lokaliteta ruševine u obliku apside, arheolozi pretpostavljaju da je cisterna vjerojatno pripadala kompleksu manjih, možda čak privatnih termi. Prva istraživanja tog lokaliteta vodio je povjesničar i arheolog Luka Jelić davne 1907. godine.

(Hina) xjdev ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙