FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

McCully: još uvijek preopasno za ulazak spasilačkih ekipa u rudnik

Autor: kgab
ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Situacija u rudniku Pike River na zapadnoj obali Južnog otoka Novog Zelanda, u kojemu je ostalo zarobljeno 29 rudara nakon eksplozije metana u petak, još uvijek je previše opasna da bi spasilačke ekipe ušle pod zemlju, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu novozelandski ministar vanjskih poslova Murray McCully nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

McCully, koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega se sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima, zahvalio je Hrvatskoj na iskazanoj zabrinutosti za rudare.

"Na žalost, nemam dobre vijesti. Još uvijek je situacija preopasna i preteška da bi spasilačke ekipe mogle ući unutra. Nadajmo se najboljem iako situacija i nije najbolja", kazao je McCully.

Pozivajući se na posljednje podatke koje je dobio, McCully je rekao da je razina plina u rudniku još uvijek toliko visoka da se ne može krenuti u operaciju spašavanja.

Trenutačno se buši rupa koja će omogućiti provođenje detaljnijih mjerenja bliže zarobljenim rudarima te uvođenje kamere u rudnik pa će se u skladu s novim informacijama donositi daljnje odluke.

"Za malu zemlju kao što je Novi Zeland činjenica da je 29 ljudi zarobljeno u rudniku i da njihove obitelji pate svakako je nacionalna tragedija i cijela zemlja prati razvoj situacije", istaknuo je.

Od eksplozije u petak nije bilo kontakta s 29 rudara. Među njima su 24 Novozelanđana, dvojica Australaca, dvojica Britanaca i jedan Južnoafrikanac.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙