FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska: Komunističke "relikvije" na dražbi za žrtve otrovna mulja

Autor: vrad
BUDIMPEŠTA, 22. studenog 2010. (Hina/AFP) - Mađarski ministar pravosuđa organizirat će dražbu predmeta iz doba komunizma čiji je utržak namijenjen žrtvama izlijevanja otrovna crvenog mulja u zapadnoj Mađarskoj.

"Pronašli smo 230 predmeta iz komunističke prošlosti u podrumu i na tavanu ministarstva, kojih se želimo riješiti" rekao je državni tajnik u ministarstvu Bence Retvari na tiskovnoj konferenciji.

"Dobrotvorna dražba održat će se 6. prosinca", a "utržak od prodaje ići će žrtvama crvenog mulja", dodao je političar koji se nada zaradi od više milijuna forinta (milijun forinta je 27.000 kuna). Među predmetima koji će se ponuditi na dražbi su Lenjinovi kipovi i slike te umjetnine drugih komunističkih čelnika.

U petak je vlada smirivala žrtve koje još nisu primile financijsku pomoć, gotovo dva mjeseca nakon kemijske havarije, obećavajući im punu odštetu.

Dana 4. listopada puknuo je dotrajali bazen u tvornici boksita i aluminija u Ajki, 160 km zapadno od Budimpešte i iz njega se izlilo oko 700.000 četvornih metara otrovnog crvenog mulja koji je preplavio okolna sela. To je najteža industrijska nesreća u Mađarskoj, u kojoj je deset ljudi izgubilo život, a oko 150 je ozlijeđeno.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙