FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Una Pale iz Zagreba pobjednica Vip Eureke

Autor: dmak
ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Pobjednica ovogodišnje Vip Eureke, multidisciplinarne smotre znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca je Una Pale iz zagrebačke XV. gimnazije s radom „Vodeni svjetlovod“.

Una Pale taj je rad izradila pod mentorstvom Marije Došlić, pobjednice Vip Eureke 2008. godine, priopćila je danas agencija Mediaval.

U konkurenciji 15 finalista iz cijele Hrvatske drugo mjesto pripalo je Domagoju Šegreguru s radom „Utjecaj masmedija na život adolescenata“, dok je treći bio Vedran Barbarić s radom „Organska elektronika“.

Vip Eureku već šestu godinu za redom organizira Znanstveno-edukacijski centar Višnjan u suradnji s generalnim sponzorom Vipnetom.

Petnaest najboljih ovog je vikenda na završnom natjecanju tzv. poster-prezentacijom i usmeno predstavilo žiriju svoje radove iz raznih područja te interakcija prirodnih i društvenih znanosti i tehnologije. Odluku o pobjedniku Vip Eureke donijeli su članovi stručnog žirija pod predsjedanjem Saše Zelenike, predstojnika Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Kriteriji za odabir najboljeg rada bili su poštivanje znanstvene metode, originalnost pristupa, grafički prikaz te interpretacija rezultata.

"Zagreb i Istra potvrdili su se kao središta učeničke znanstvene izvrsnosti, a posebno me veseli što su kvalitetni radovi pristigli i iz Bjelovara, Karlovca i Čakovca te što su bivši finalisti Vip Eureke iznova sudjelovali u ulozi mentora ovogodišnjih natjecatelja. Vjerujem da će za ponovna sudjelovanja u projektu ovogodišnje sudionike motivirati i predavanje Željka Ivezića", rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

Budući znanstvenici imali su priliku poslušati predavanje „Kako i zašto potrošiti milijardu dolara na teleskop?“ Željka Ivezića, profesora astrofizike na Sveučilištu Washington u Seattleu.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika i znanstveni direktor oko milijardu dolara vrijednog projekta Large Synoptic Survey Telescope (LSST) Željko Ivezić šest će mjeseci svoje studijske godine provesti u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Vip Eureku i ove je godine podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, čiji je predstavnik Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost, naglasio kako je Ministarstvo s hrvatskom Vladom prepoznalo znanje kao ključan resurs u razvoju države.

(Hina) pp/xdm ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙