FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peru i sveučilište Yale dogovorili povrat predmeta s Machu Picchua

Autor: mtro
LIMA, 20. studenog 2010. (Hina/AFP) - Peruanski predsjednik Alan Garcia rekao je u petak da je postignut dogovor s američkim sveučilištem Yale o povratu Peruu više tisuća arheoloških predmeta iz drevnog grada Inka Machu Picchua koji su gotovo jedno stoljeće u posjedu tog sveučilišta.

Garcia je rekao da je sveučilište Yale, s kojim je Peru godinama u pregovorima, priznalo veliku vrijednost i značaj koji ti predmeti imaju za Peru.

Predsjednik Perua je pozdravio odluku Yalea da vrati sve predmete. Peru smatra da postoji 46.000 tih predmeta, dok Yale drži da ih je 5.500, od kojih je tek 330 muzejske vrijednosti.

Radi se uglavnom o keramici, lončarskim proizvodima, ukrasima, kostima i puno fragmenata koje je između 1912. i 1916. u SAD odnio američki arheolog Hiram Bingham.

Machu Picchu je sveti grad Inka, a nalazi se na najvišem dijelu istočnih Andi, na istočnim padinama planinskog lanca iznad doline rijeke Urubamba, na visini od 2.350 metara nad morem. Vjeruje se da je izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. godine kad ga je usred džungle otkrio Amerikanac Bingham.

Prije osam godina Peru je pokrenuo postupke i pregovore radi povrata tih predmeta.

Prije dvije godine pokrenuta je agresivnija medijska i diplomatska kampanja kako bi se povrat ostvario do srpnja 2011. kada će se obilježiti stota obljetnica otkrića Machu Picchua, koja koincidira s posljednjim danima predsjedavanja Alana Garcie.

Prije dva tjedna on je pisao američkom predsjedniku Baracku Obami i tražio podršku za taj postupak. U petak je Garcia precizirao da će predmeti biti vraćeni Peruu prvih mjeseci 2011. i biti će predani sveučilištu u Cuscu, gradu na jugoistoku Perua. Garcia je dodao da će od parlamenta tražiti sredstva za postavljanje stalne izložbe arheoloških predmeta.

On se zahvalio Yaleu za čuvanje i proučavanje tih arheoloških predmeta tijekom sto godina i posebice što nisu raspršeni po privatnim kolekcijama.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙