FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Večer za sigurne korake" za razminiranje Karlovačke županije

Autor: vkla
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Razminiranje Hrvatske je hvalevrijedan cilj koji treba ostvariti ne samo zbog humanitarnih već i gospodarskih razloga, izjavio je u petak navečer američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley u Zagrebu na "Večeri za sigurne korake" posvećenoj prikupljanju novčanih sredstava za uklanjanje mina zaostalih iz Domovinskog rata.

Ove će se godine prikupljena sredstva donirati za razminiranje Karlovačke županije.

"Posao nije gotov. Treba još više učiniti....razminiranje je nužno ne samo zbog humanitarnih već i gospodarskih razloga", kazao je Foley na večeri u hotelu Westin. Prema njegovim riječima, američka vlada u razminiranju Hrvatske sudjeluje godišnje s dva milijuna dolara i do sada je donirala oko 27 milijuna dolara. Hrvatsku je posebice istaknuo kao zemlju koja iz vlastitih resursa izdvaja za razminiranje više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Kazao je kako je dan ranije nazočio komemoraciji u Vukovaru i odao počast žrtvama strašnog zločina.

"Dužnost vam je pamtiti, ali imate obvezu i prema budućnosti", poručio je Foley i dodao da su i mine podsjetnik prošlosti i njezinog utjecaja na sadašnjost Hrvatske.

Kanadski veleposlanik Edwin Loughlin, čija zemlja predvodi kampanju za zabranu proizvodnje, stvaranja zaliha i upotrebe protupješačkih mina na globalnoj razini, zaželio je da Hrvatska što prije postane zemlja "očišćena" od mina. Podsjetio je da je Hrvatska "pokrivena" s još 100.000 mina na 887 četvornih kilometara.

Predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) Don Marković je kazao da se očekuje prikupljanje oko 500.000 kuna.

Večer za sigurne korake” je deveto izdanje dobrotvornih gala večeri pod dosadašnjim nazivom "Noć tisuću večera", u organizaciji AmCham-a, veleposlanstva SAD-a i Kanade te Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF- International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance). Ova gala večer tradicionalno okuplja velik broj uglednika iz gospodarskog, društvenog i političkog života Hrvatske s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za razminiranje Hrvatske.

Od 2001. do 2009. u sklopu projekta prikupljeno je preko 4,3 milijuna kuna te su od mina očišćena područja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Sisačko-moslovačkoj županiji.

AmCham je neovisna, nevladina udruga osnovana kako bi se unaprijedilo poslovanje između SAD-a i Hrvatske.

(Hina)xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙