FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: sumnjivi paket u zrakoplovu za Njemačku test za sigurnosne službe

Autor: nkre
BERLIN, 19. studenog 2010. (Hina) - Paket sumnjiva sadržaja koji je u srijedu navečer pronađen u zrakoplovu njemačke tvrtke Air Berlin koji je letio iz Windhuka u Namibiji za Muenchen, ne sadrži eksploziv nego se radi o testu kojim sigurnosne službe povremeno kontroliraju sigurnosne mjere u zračnom prometu, objavio je u petak njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

"Kovčeg je prema saznanjima Njemačkog saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) bezopasna imitacija", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. Djelatnici BKA su nakon analize sumnjivog kovčega u Winduku zaključili kako se radi o kovčegu jednog američkog proizvođača kakvog zrakoplovne kompanije i sigurnosne služe diljem svijeta koriste kako bi ispitale djelotvornost sigurnosnih sustava u zračnim lukama.

De Maiziere je navode nekih medija o tomu da su kovčeg s lažnom paklenom napravom postavili upravo djelatnici BKA okarakterizirao kao "gotovo nemoguće", ali je najavio detaljnu istragu.

Neki mediji javljaju kako je kovčeg koji je sadržavao sve elemente prave eksplozivne naprave poput upaljača, baterije i sata ali bez samog eksploziva, na ukrcaj u Windhuku postavila neka od zapadnih obavještajnih službi kako bi ispitala učinkovitost sigurnosnih službi i u tako udaljenim odredištima kao što je Namibija.

U međuvremenu se pojačala kritika na račun ministarstva unutarnjih poslova koje je i prije nego što je utvrđeno radi li se zaista o eksplozivu dodatno uznemirila javnost.

Neimenovani stručnjak za sigurnost je za agenciju DAPD izjavio kako su izjave političara u Berlinu kako se u slučaju neidentificiranog kovčega radi o "akutnoj opasnosti" "vrlo neprikladne".

U srijedu je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo dosad najdramatičnije upozorenje od mogućih terorističkih napada. Neki oporbeni političari kritiziraju saveznu vladu zbog "nedovoljnog informiranja" parlamenta o pozadini ovog upozorenja.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙