Potpisanim sporazumom Istarska županija obvezala se da u ovogodišnjem proračunu za kupnju opreme i uspostavu laboratorija osigura 400 tisuća kuna, a još 200 tisuća osigurat će "za transfer i monitornig te sustavno znanstveno unaprjeđivanje i publiciranje aktivnosti".
Osiguirat će i prostor za laboratorij te plaću za jednog djelatnika. Prigodom potpisivanja sporazuma rečeno je da će prioritet u istraživanju i razvoju imati izvorni istarski poljoprivredni proizvodi i namirnice radi "stvaranja osnove za proizvodnju, zaštitu i tržišnu valorizaciju tipičnih izvornih proizvoda Istre i njezine prepoznatljivosti kao gospodarski konkurentne, znanstveno atraktivne i zdravstveno i ekološki sigurne regije".
"Drago mi je što će se prvi laboratorij našeg instituta i naša prva znanstvena aktivnost izvan Splita otvoriti u Puli. U ovom ćemo laboratoriju znanstveno proučavati koje to ponajprije istarske autohtone namirnice imaju najviše antioksidansa i time pomažu u usporavanju starenja našeg organizma. Ovo je zapravo na određeni način nastavak našega znanstvenog istraživanja kojim smo dokazali da je osnova starenja i smrti stanica oksidacija", rekao je prigodom potpisivanja sporazuma dr. Radman.
Istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je kako je projekt Mediteranskoga referalnog centra za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica zapravo samo "nova dimenzija promocije zdravog življenja", što se, po njegovim riječima, u Istri godinama čini. Istaknuo je kako vjeruje da će centar ubuduće financirati i Europska unija jer će imati jake argumente kad se istraživanja i znanstveno publiciraju.
Laboratorij će se, kako je danas rečeno, otvoriti za šest mjeseci, a prve namirnice koje će se istraživati bit će maslinovo ulje i crveno vino.