FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena bista Zvonimiru Ljevakoviću idejnom začetniku ansambla "Lado"

Autor: agrb
ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Idejnom začetniku, utemeljitelju i prvom umjetničkom voditelju ansambla "Lado" Zvonimiru Ljevakoviću danas je u prostorijama tog ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske svečano otkrivena bista u bronci, koju je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi.

Zvonimir Ljevaković, vizionar, umjetnik i zaljubljenik u tradicijsku kulturu, prepoznao je potrebu da Hrvatska ima nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji će baštinu izvoditi na najvišoj razini, kao i značaj folklora za identitet Hrvatske, rekla je ravnateljica "Lada" Ivana Lušić.

Zahvaljujući upravo Ljevakoviću imamo ansambl koji nije išao u stilizaciju nego se trudio približiti ljepoti izvora, dodala je Lušić, napomenuvši da ga članovi ansambla osjećaju kao svog duhovnog oca. Zadužio je ansambl i hrvatsku kulturu, a otkrivanjem biste odajemo spomen i vrijednostima tradicijske kulture, rekla je.

Bista je trebala biti postavljena u parku na zagrebačkom Mažuranićevom trgu prije godinu dana, na 60. rođendan ansambla, ali to nije odobrilo zagrebačko Povjerenstvo za postavljanje spomenika, rekla je Lušić i izrazila nadu da će se bista ipak postaviti u taj park u čijoj je blizini i "Lado".

Dirigent, glazbenik i skladatelj Božo Potočnik rekao je da je Ljevaković u mirovinu otišao ispijen gorčinom i izmoren nerazumijevanjima, pa i u samome ansamblu, no, kako je sada jasno da nije bilo njega da ne bi bilo ni hrvatske narodne umjetnosti na velikoj pozornici, niti razvijene svijesti o njegovu značaju za hrvatsku kulturu i potrebi da se ona institucionalizira.

Povjesničar umjetnosti Milan Bešlić pohvalo je autora biste Tomislava Kršnjavog kao "mladog autora iz kojega progovara milenijsko kiparsko iskustvo". Tom bistom Kršnjavi je uspio materijalizirati i izraziti Ljevakovićevu prostornost duha, istaknuo je.

Koristeći se velikim iskustvom na terenu Zvonimir Ljevaković (Lipik, 1908. - Zagreb, 1981.) prikupljao je građu narodne tradicijske baštine koju je umjetnički obradio i podredio zahtjevima scene. Kao umjetnički i duhovni vođa "Lado" je vodio dvadeset i četiri godine, do odlaska u mirovinu. Bio je njegov najuspješniji koreograf i autor mnogih folklorno-scenskih umjetničkih djela, čija se glazbena i koreografska rješenja zasnivaju na autentičnom izrazu i elementima hrvatske narodne umjetnosti.

Bistu su otkrili Ivica Lovrić, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika i Srećko Šestan, ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture.

Na svečanosti je pjevao zbor sastavljen od sadašnjih i nekadašnjih članova ansambla, kojemu su se u pjesmi pridružili okupljeni uzvanici.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙