FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena mini retrospektiva kipara Josipa Poljana

Autor: mbur
ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - U povodu 85. godišnjice života i 50. godišnjice umjetničkog rada kipara Josipa Poljana (1925.) danas je u Galeriji Ulrich otvorena mini retrospektiva tog kipara koja se sastoji od 30-ak skulptura i crteža.

U središtu Poljanova kiparskog rada je ljudska figura i motiv ptice, koje izvodi u terakoti, gipsu, bronci i aluminijskoj foliji. Autor je brojnih portreta i djela javne plastike, a najveći dio njegova opusa odnosi se na sakralne teme koje je izveo za crkvene prostore u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Izložba je otvorena do 27. studenog.

Josip Poljan rođen je 1925. u Zagrebu. Frano Kršinić postaje mu prvim profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1944./45., a potom Vanja Radauš te prof. Kršinić. Diplomirao je 1949. te upisuje "specijalku" kod Antuna Augustinčića.

Bio je profesor u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu te na Odjelu za likovne umjetnosti Pedagoške akademije u Zagrebu. Od 1985. postaje redoviti profesor na pedagoškom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a bio je i prodekan te dekan ALU-a.

Nakon umirovljenja 1996. nastavlja svoju kiparsku djelatnost, započetu još početkom 1950-ih. Od 1953. do danas svoje je radove predstavio na stotinjak skupnih te na 10 samostalnih izložaba. Uz kiparstvo, bavio se medaljarstvom, crtežom i nacrtima za vitraje.

(Hina) xmb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙