FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet zabrinut zbog odluke o gradnji u istočnom Jeruzalemu

Autor: rtom
DŽAKARTA, 9. studenog 2010. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama, Rusija, Francuska i Europska unija izrazili su u utorak zabrinutost zbog izraelskog odobrenja za gradnju 1300 židovskih stanova u istočnom Jeruzalemu jer ta odluka otežava obnovu mirovnih pregovora s Palestincima.

"Takav oblik aktivnosti nikad ne pomaže kad se radi o mirovnim pregovorima", izjavio je Barack Obama na konferenciji za novinare za posjeta Džakarti i ocijenio da strane ne ulažu napor za pregovore kako bi se "stvorili uvjeti da Izrael živi u miru uz suverenu Palestinu".

Izrael je u ponedjeljak objavio da nastavlja plan o gradnji 1300 novih stanova za židovske obitelji u arapskome istočnom Jeruzalemu, u dvjema četvrtima na području koje je Izrael zauzeo u ratu 1967.

Glasnogovornik američke diplomacije Philip Crowley već je u ponedjeljak rekao da su Sjedinjene Države "duboko razočarane" takvom odlukom.

Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton pozvala je u utorak Izrael da odustane od takve odluke.

"Taj plan je proturječan naporima međunarodne zajednice za izravnim pregovorima ... ta su naselja ilegalna prema međunarodnom planu i zapreka miru te prijete da rješenje o dvjema državama učine nemogućim", rekla je Ashton.

Francuska je zatražila da Izrael "odmah odustane od svoje odluke" koju je nazvala "kontraproduktivnom".

Rusija je pozvala Izrael da se "suzdrži od najavljenih radova" i omogući "nastavak izraelsko-palestinskih pregovora". Taj "dijalog je rješenje kojemu nema alternative za postizanje pravednog političkog rješenja bliskoistočnog pitanja", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zabrinutost je u ponedjeljak izrazio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u New Yorku.

Izrael se takvim potezom postavlja "iznad zakona", rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat i poručio: "Ako gradnjom naselja Izrael želi bojkotirati stvaranje suverene palestinske države, svijet mu treba odgovoriti priznanjem palestinske države u njezinim granicama od 1967., s Jeruzalemom kao glavnim gradom".

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙